Промяната Кирил Асен

То бива феноменална тъпота, ама тези са потресителни!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В парламента е истинска комедия. Обсъждат 20-те лева върху мегаватчас пренос и внос на руски газ, които Асен реши да въвежда. И които пишман-мнозинството, забележете, ВЕЧЕ ГЛАСУВА! Сега се опитват да променят ситуацията преносният оператор да не е задължено лице, а само потребителите.

А кои са потребителите, бе, некадърници?! Потребителите са населението.

Днес в парламента СПАСЯВАТ „Булгартрансгаз“ от неграмотната власт в България, тоест от собствените си решения, ревизират ги.

Оставка на тези невежи индивиди! ОСТАВКА! Клиентелистка държава от властници-схемаджии-комплексари, които не знаят какви закони приемат, защо ги приемат и какво ще постигнат.

То не бяха батерии, то не бяха 20-лева, то не беше Джемкорп, то не бяха ММР, то не беше летене без кислород, то не бяха танкери с газ, които „били по-евтини“ поне четири пъти, то не беше търсене на жертви, които да дадем на американците да ги включат в Магнитски, то не беше подмазване и предлагане на свръхслугинаж и пр.

И сега Искрен Митев, този пинокио-авторитет излиза на трибуната да обяснява, че всеки, който бил против 20-те лева, защитавал унгарските интереси, а не българските.

То бива феноменална тъпота, ама тези са потресителни!

Задължително трябва да се издухат тези илюзионисти ПП от сцената на протестния вот, иначе ще се загнездят като пиявици в държавния организъм.

Някакви богаташи-не-чели-една-книга-през-живота-си произвеждат свой политически елит, поставят боклуци във всички партии, назначават свои обслужващи министри, разграждат националната държава.

Оказа се, че обвиненията в корупция, които ПП и Радев отправяха към бившите управляващи, бяха само инструмент за борба за власт. А не симптоми и воля за реформи. Обвиненията в корупция не бяха в интерес на подобряване на управлението, а бяха фалшиво политическо оръжие, на което отчаяният български народ клъвна. И все още стои закачен на кукичката.

Правителства и власт, която разчита на патронажни назначения, не могат никога да бъдат реформирани. Патронажът и клиентелизмът унищожават качеството на управлението. Няма идеи, идеология, програми, мислене. Има бартери. Облаги за клиентите (финансови изгоди, политически услуги, назначения в публичния сектор) срещу подкрепа и гласове за политиците. Рейдърството в България унищожи възможността за пазарна икономика и гражданско общество и сега главният рейдър командва държавата, защото са го стиснали да им слугува. Правилно, правилно. Понеже онези разбраха, че не могат да се оправят по друг начин с тези таласъми тук, решиха да впрегнат таласъмите в живот под заплаха, да работят за тях.

Вместо да настояват администрацията да е изчистена от корупция, вместо да настояват хората да гласуват за партийни програми, по-добре да се приеме реалността на клиентелизма и рентиерските коалиции. АКО! Това решава задачите им. По-добре наполовина модернизирана държава, но удобна за навигация през грабителските елити, отколкото държава с действащи институции, която ще защитава националния си интерес.

Това е т.нар. от политическите философи стратегия на „достатъчно добро управление“. Затваряне на очите за корупцията, ако крадливите елити се покланят достатъчно ниско. Защото кураторите са наясно, че в държави като нашата или например при колониалните администрации имаме копиране на западните институции, но без тяхната същност. Така че борбата за напълване на тази същност е безсмислена. Защото тя е свързана с път за извървяване.

Затова вместо да се борим с таласъмите, нека ги ползваме в контекста на геополитическите задачи. Логиката е, че след като на българите не им пука за България, на кого трябва да му пука?!

Калина Андролова


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар