Традиционният Луковмарш и антифашистко шествие се проведоха в столицата – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес следобед в София се очаква да се съберат желаещи да участват в шествие, наричано Луковмарш, въпреки че няма съгласуване от страна на Столичната община. 

Шествието се организира на 13 февруари, тъй като на този ден през 1943 г. е убит ген. Христо Луков. Луков е министър на войната на Царство България в периода 1935 – 1938 г. Поради близки връзки с тоталитарния националсоциалистически режим на Третия Райх, както и заради дейността си като ръководител на силно повлияния от националсоциализма и фашизма СБНЛ, Луков често е критикуван остро и получава противоречиви исторически и политически оценки. 

Организаторите от Българския национален съюз са обявили като мото: “Ние не капитулираме”. Миналата година събитието беше ограничено до митинг пред къщата на генерал Христо Луков, припомня БНР.

Часове преди самото шествие Прокуратурата настоя на Луковмарш да се спазва общественият ред. Върховната административна прокуратура нареди на МВР и общината в София да проследят дали на днешния Луковмарш се спазват противоепидемичните мерки и да не допускат нарушения на обществения ред. В съобщението на ВАП се посочва, че всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1.5 мса длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

По-рано през деня в централната част на столицата се проведе и ежегодното антифашистко шествие под надслов “Без нацисти по улиците ни!”. Целта на тази демонстрация е да обедини всички, които се противопоставят на омразата, експлоатацията и разделението; в подкрепа на равенството и човечността.

Протестът прерасна в шествие по централните софийски булеварди. Участниците се обявиха против омразата и разделението и в подкрепа на равенството без значение от раса, етнос, пол и икономическо положение. Протестиращите скандираха “София не е фашистки град” и носеха плакати с надписи “Хора, бдете!” и “Без нацисти по улиците ни!”. Срещу Луковмарш се обявиха и различни партии, и неправителствени организации

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар