Транс жената Габриела скъса акта си за раждане в съда. Баба й: Тя загърби сигурния си живот, смела е – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вече повече от 36 часа транс жената Габриела Банкова, увита в родопски одеяла, е седнала на стълбите на столичната Съдебна палата. Болна е от пневмония, приема антибиотици, но въпреки това обяви гладна стачка срещу съдебната система, която отказва да смени личната й карта. По документи Габриела се води мъж, каквато е била допреди 4-5 години. Отказва да каже какво е името й  по лична карта. Сега се казва Габриела Банкова, но не и за държавните институции.

32-годишната транс жена, която по професия е софтуерен архитект, води дело за смяна на името в личната карта и съответно всички документи от две години. В Софийския районен съд го губи.Според магистратите може да нанесе поражения на партньори си, ако сключи граждански брак, както и на детето си, ако има такова.


Всъщност имам дете на четири години и поражения му нанася тази ситуация, убедена е Габриела.    

В понеделник е било първото заседание в Софийския градски съд като втора инстанция. Именно на това заседание, емоционално, е скъсала акта си за раждане. За решението й да обяви гладната стачка знаело семейството й още от предната вечер. Габриела има подкрепата на майка си, баба си, дядо си, другите си роднини, а и на бившата си съпруга.

По делото представила две експертизи. Медицинска, че е претърпяла операция за смяна на пола в чужбина и психологическа, че макар и да е била родена като мъж, всъщност като дух и усещания, е жена.   

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар