“Тренд”: ГЕРБ води пред БСП с 5,2% по-малко от 3 седмици преди изборите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Коалицията ГЕРБ – СДС запазва лидерската си позиция с 28,8 на сто от заявилите, че ще гласуват. БСП е на втора позиция с малко над 5% дистанция от своя основен опонент. Третото място остава оспорвано. Това показва социологическо проучване на Изследователския център “Тренд”, представително за пълнолетното население, проведено в периода 9-14 март 2021 г. по поръчка на “24 часа”. 

Направени са 1004 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+, като максимално допустимата стохастична грешка е ± 3,1%. 

Според проучването, в разгара на предизборната кампания 5 формации са със сигурно участие в следващото Народно събрание, а две – с реални шансове. Социолозите описват електоралната картина като устойчива.

45% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, но част от тях може да не идат до урните заради коронавируса. 

В същото време българите в САЩ протестират срещу ограничения брой секции – 35, в които могат да гласуват на 4 април. Българи от 11-те града, в които секции не са открити, са подали жалба до ЦИК. Надяват се и Върховният административен съд да отмени ограничението. В САЩ бяха подадени 5056 заявления за гласуване, съобщи БНТ.

Сред непотвърдените за откриване секции са тези в градовете Портланд, Индианополис, Сан Антонио, Нейпълс. 

От ЦИК обаче припомниха, че през 2016-а година Народното събрание е гласувало в Изборния кодекс секциите в страните извън Европейския съюз да са до 35.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар