Трети ден не постъпва руски газ за Германия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Подаването на газ по газопровода „Ямал-Европа“ (Yamal-Europe) между Русия и Германия в източна посока продължи три дни, след което спря напълно, сочат данни на сайта на оператора Газкейд (Gascade), цитирани от Ройтерс.

Подаването за Германия на измервателната точка Малнов, намираща се на границата с Полша, беше възобновено в четвъртък, 4 ноември, след като преди това спря на 30 октомври. В събота обаче отново бе прекъснато. Това е фактор, тласкащ нагоре цените на газа в контекста на недостига на европейския пазар в началото на зимата, отбелязва агенцията.

В газоразпределителния център TTF в Нидерландия цената на газа с доставка през декември днес нарасна с близо 10 процента до 81 евро за МВт/ч.

Реверсивното подаване – когато Германия изпраща газ за Полша – по газопровода „Ямал-Европа“ прави невъзможно Газпром да започне да подава допълнителни обеми за запълване на европейските газохранилища от днес, както нареди руският президент Владимир Путин в края на октомври.

Анализатори отбелязват, че Русия не е заявила допълнителни мощности „ден напред“ на Малнов, нито през Украйна през газоразпределителните станции Суджа и Сохрановка, което е другото трасе за износ на газ за Европа. Това още повече попари надеждите за допълнителни доставки за Европа днес.

Газпром не планира да предлага газ на европейския спотов пазар на електронната си търговска платформа (ЕТП) и тази седмица, сочат данни на сайта на компанията. От холдинга засега не коментират, отбелязва Ройтерс.

ЕТП на Газпром експорт е предназначена за продажба на физически обеми природен газ на европейските потребители в допълнение към действащите средносрочни и дългосрочни договори. Продажбата на газ чрез ЕТП започна в края на септември 2018 година. През 2020 година на платформата са продадени около 27 милиарда куб. метра газ.

Путин: Русия може да увеличи газовите доставки, когато Германия одобри

Руският вицепремиер Александър Новак не изключи възможността за възобновяване на спотовите продажби на газ за износ на ЕТП на Газпром през ноември-декември, след запълването на руските подземни газохранилища.

На съвещание за развитието на енергетиката с участието на президента Владимир Путин в началото на октомври Новак изтъкна и целесъобразността от предоставяне на допълнителни обеми газ на ЕТП на Газпром, за да се помогне на Европа да преодолее енергийната криза.

В края на октомври Газпром предсрочно достигна целевото равнище на газовите запаси в подземните газохранилища на Русия от 72,638 милиарда куб. метра, като цялостното им запълване беше планирано за днес, 8 ноември.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар