Трикове как да възстановим бързо вкуса и обонянието си след COVID-19 – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След боледуване с коронавируса много хора губят вкуса и обонянието си. Неврологът и неврофизиолог Александър Будик сподели прост начин да ги възстановим по-бързо в интервю за радио Спутник.

Причините, поради които имаме проблеми с възприемането на вкусовете и миризмите при заразяване с COVID-19, все още не са напълно установени. Съществува предположение, че в това състояние съставът на слюнката ни се променя, така че ароматизиращите вещества се разграждат много по-бързо и нямат време да достигнат вкусовите рецептори. Според друга теория самите рецептори са повредени, което обяснява загубата не само на вкуса, но и на обонянието, каза Будик, цитиран от БГНЕС.

Обикновено тези, които се заразяват с коронавирус, спират да възприемат миризми и вкусове в самото начало на заболяването, но след няколко седмици всичко се нормализира. Случаите, когато дори след излекуване от вируса хората страдат от тези нарушения в продължение на месеци, също са доста чести.

За да си възвърне обонянието и вкуса, Будик съветва да правим няколко елементарни упражнения. Всеки ден по няколко пъти трябва да възприемате различни силни миризми в продължение на 20 секунди. Това трябва да са силни аромати като карамфил, чесън, кардамон, канела, карамфил или кимион, които ще накарат необходимите рецептори да работят активно, каза лекарят.

“Организмът започва да обръща по-голямо внимание на органа, който участва активно в това, и всички ресурси се концентрират на това място, за да се възстанови бързо функционирането на този орган. Като допълнителна терапия можете да капвате разтвор на витамин А в носа и да приемате веднъж дневно омега-3 в продължение на седмица”, съветва Будик.

Успоредно с това вкусът ще бъде възстановен. Нарушенията във вкуса и миризмата са силно свързани, така че възстановяването на единия компонент на възприятието ще подобри другия, отбеляза Будик.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар