Трима френски полицаи отиват на съд заради побой на 22-годишен чернокож при ареста му

Трима френски полицаи отиват на съд заради побой на 22-годишен чернокож при ареста му

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Трима френски полицаи бяха изправени днес пред съда по обвинения в умишлено използване на прекомерна сила при ареста на млад чернокож мъж, което го направи инвалид и предизвика протести, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Арестът на Теодор Луака през 2017 г., когато чернокожият мъж е бил на 22 години, бе един от няколкото случая през последните години, накарали правозащитни организации да отправят обвинения за системен расизъм в полицейските среди. Тези случай предизвикаха и бурни улични протести в Париж и негови предградия.

Един от въпросните полицаи, Марк-Антоан Кастелен, е удрял Луака с телескопична палка по време на ареста в северното парижко предградие Олне су Боа.

“Ударът, който нанесох беше в съответствие с полицейските правила и оправдан”, каза 34-годишният Кастелен пред съда в парижкото предградие Бобини.

Той допълни, че нараняванията на Луака са били “ужасни” и че е мислил за това всеки ден. Поглеждайки към Луака в съдебната зала Кастелен изрази “съчувствието си”.

Заедно с 42-годишния си колега Жереми Дюлен, Кастелен е обвинен за упражняване на насилие при утежняващи обстоятелства, извършено от група служители на полицията с използване на оръжие.

Третият полицай, 31-годишният Тони Ошар е обвинен за упражняване на насилие при две утежняващи обстоятелства. На четвърти полицай, присъствал при ареста, не бяха повдигнати обвинения, а обвиненията за изнасилване, първоначално предявени на Кастелен, бяха оттеглени.

Запис от охранителни камери от мястото на ареста показват как Луака е бил бит, докато е лежал на земята, сочи съдебен документ. В резултат на това се наложило Луака да бъда откаран по спешност в болница и да претърпи няколко операции.

Адвокатите на защитата определиха използваната от полицаите сила като съразмерна.

“Простичкият факт да чуем, че това насилие е било съразмерно, е наистина трудно за възприемане”, каза адвокатът на Луака, Антоан Вей и добави: “Започваме този процес с известни терзания, защото знаем, че винаги е много трудно за съдебната система да съдии полицаи”.

Ако бъдат признати за виновни, Кастелен и Дюлен може да получат съответно до 15 и до 10 години затвор, а Ошар – седем. Присъдата по делото се очаква да бъде произнесена на 19 януари.

Преди няколко дни – на 5 януари, в болница почина трийсетгодишен мъж, приет ден по-рано, след като получил около 10 токови удара с електрошоков пистолет по време на ареста му от полицията в Монфермей, в северните предградия на Париж.

Според първоначалните резултати от разследването, съобщени от прокуратурата, шестима полицаи са използвали тейзъри (електрошокови пистолети) срещу родения на 1 януари 1994 г. в Мартиника (френски отвъдморски департамент) мъж. В парижка болница пострадалият бил приет в кома. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар