Триумф за вечността! Георги Господинов спечели Букър – най-ценната награда в литературата – Култура

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Честит празник. Честито чудо на езика!” Това изречение каза на български език насред Лондон писателят Георги Господинов в благодарствените си думи след спечелване на наградата “Букър” – еквивалент в литературата на Оскарите в киното.

Изумителното постижение на явлението Господинов е в съчетание с празника на славянската писменост и култура – 24 май.Българският писател Георги Господинов взе наградата международен “Букър” за английското издание на романа “Времеубежище” (изд. “Жанет 45”). Авторът и преводачката Анджела Родел направиха абсолютен триумф с английското издание Time Shelter и ще си поделят голямата награда от 50 000 британски лири.


Time Shelter става първият роман, издаден на български език, който печели наградата. В книгата “клиника за миналото” предлага обещаващо лечение за страдащите от Алцхаймер: всеки етаж възпроизвежда десетилетие с най-малки подробности, пренасяйки пациентите назад във времето. Но скоро миналото започва да нахлува в настоящето.

Журито на Международната награда Букър за 2023 г. се председателства от наградената френско-мароканска писателка Лейла Слимани, която обяви печелившата книга на церемония в Скай Гардън, Лондон, на 23 май.

Освен от България, тазгодишният списък от 6 книги съдържаше заглавия от Испания, Южна Корея, Франция, Кот д’Ивоар, Мексико.

ЕТО НЯКОИ ОТ ПЪРВИТЕ РЕАКЦИИ НА ПОПУЛЯРНИ ЛИЦА У НАС:

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар