Трифонов праща имунолог да въведе ред в сексуалните контакти в училище

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има такъв народ” предложи имунолог (по-точно специалист по имуногенетика) да оглави министерството, което отговаря за обучението на българските деца и студенти, както и за държавната политика в научната и иновативната работа.

 

Велислава Петрова участва в екип, открил нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който обяснява как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Откритието е публикувано през 2019 г. и прави впечатление заедно с други разработки в момент, когато Световната здравна организация регистрира 4 пъти увеличаване на случаите на това заболяване в рамките на година, а специалити напомнят колко важно е имунизирането на децата, за да не се разболеят от други заразни болести като грип, дифтерит или туберкулоза.

Живееща в Женева и работеща там като старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации, тя изненадващо бе представена на 12 юли като кандидат заминистър на здравеопазването. Доктор от института Wellcome Sanger в Университета в Кеймбридж и възпитаничка на Университета в Бристъл, преди това тя е била в изследователски център на Pfizer и за кратко в Института “Макс Планк” в Гьотинген.

Но 31-годишната Петрова се оказва за ИТН по-подходяща за министър на образованието по-малко от месец след странния ход на Станислав “Слави” Трифонов в деня след изборите (бел.ред. проектокабинетът с премиер Николай Василев няма никаква процедурна стойност, защото законът определя първо излъчване от парламентарната група на примиер, който получава мандат от президента и тогава обявява структурата и персоналния състав на кабинета си).

Петрова не е била кандидат-депутат от “Има такъв народ” нито за изборите на 4 април, нито на предсрочните на 11 юли, нито е в списъка с експерти (нито в сектор здравеопазване, нито в сектор образование) на партията на “Слави Трифонов”, изброени на сайта на формацията като “Хората зад Слави”.

Но, ако се вярва на програмата на ИТН и на декларацията им тази седмица от трибуната на парламента, тя ще трябва да изпълни промени в образованието и науката като намаляване на университетите в България, въвеждане на мандатност при директорите на училища, създаване на научни клъстери от образователни институции с общ академичен обмен, учредяване на специални стипендии за студенти от малцинствата (не е посочено кои малцинства, но вероятно се имат предвид ромите, а не евреите в България). 

Велислава Петрова не е съвсем непознато лице като други имена, предложени за министри, защото бе сред предпочитаните коментатори по медиите за епидемията. В няколко нейни интервюта през последната година и половина проличава положителното ѝ отношение към необходимостта от ограничения срещу разпространението на коронавируса, както и към ваксинирането, включително на преболедували.

Интервю на “Дневник” с Велислава Петрова от февруари тази година за ваксините срещу COVID-19 четете и гледайте тук.

Разни най-общи идеи

Но сега Трифонов я предлага за сектор, за който не сме чули нищо от познанията, възгледите и намеренията ѝ. Пламен Николов бе представян като образователен партиен експерт (преди да стане потенциалният министъ-председател на България), но и неговите позиции звучат като най-общи идеи от типа на:

  • повече екипна работа в училище
  • да се прекрати препускането на учителите из материала
  • учителят да се чувства като “силов държавен служител”
  • три пъти по-високи заплати (което се обезсмисля при липса на механизъм за оценка на качеството на работата им, а и е доказано, че масовото вдигане на заплащането не води автоматично до по-ефективно обучение на учениците)
  • промяна на принципа “парите следват ученика” с бюджет, отпускан на училището, независимо от обучаваните в него, но и прехвърляне на одобряването на капиталовите разходи към общинските съвети
  • смяна на управлението на делегирани бюджети с нова система (но в програмата на партията за изработването ѝ – а не за прилагането ѝ – са отделени 4 години, т.е. пълният мандат на парламента/правителството)
  • два учебника за учебен предмет (за да се направят икономии и да са по-леки раниците на учениците).

Докато учебниците не присъстват директно в програмата на ИТН, в началото на юли в интервю, водено от негова съпартийка, кандидат-премиерът Пламен Николов обяснява, че според експертите на партията следва да се въведат по два одобрени учебника на учебен предмет, чрез което да се постигне икономия на мащаба и така да се позволи използването на олекотена хартия. 

Ако партията също цели да уеднакви учебния материал, не е ясно какъв е смисълът да има два еднакви учебника. Нито как би се подходило към сегашните издатели на одобрени от МОН учебници, които може да се окажат в ситуация на тежък монопол в издаването на учебници. А и в крайна сметка е много по-важно какво е съдържанието на учебниците и възможността преподавателите да избират подходящия за стандартите на училището и нивото на учениците. Тук партията не дава абсолютно никаква заявка за модернизация на съдържанието.

“Национално значими дисциплини”

Друг от приоритетите на ИТН в сектора е наречен “Осигуряване на качествено и насочено към потребностите на децата и обществото образование”.

Какви инструменти са избрали от партията за своя министър? “Насочване на изпитното съдържание към национално и социално значими дисциплини, водени от Български език и литература. Промяна на съдържанието на учебните програми. Уеднаквяване на учебното съдържание.”

 

А кои са “национално значимите” дисциплини, по които ще се държат изпити? Какво ще се променя в учебните програми – обхватът им, темите, фокусът, броят на часовете? За опитващите се да модернизират образованието в България “еднакво учебно съдържание” обикновено означава намаляване или край на свободата на избор (доколкото още е останала такава) на всеки учител и конкуренцията между тях.

Формулировката за национално значимите дисциплини, които ще водят изпитното съдържание, звучи като създадена да привлече патриотично настроени избиратели, но не показва конкретна визия, вероятно за да допише всеки каквото си представя в общата рамка.

Велислава Петрова, доктор от елитен британски университет, евентуално ще трябва да приложи това уеднаквяване на практика, щом е приела да я номинират за министър.

Борбата с промискуитета и отегчението

Предполага се, че Велислава Петрова ще трябва да реализира подобни идеи. И не само – програмата на партията ѝ вменява да намери решение на следната задача: “Редуциране на нежеланите поведения в училище (агресия, промискуитет, отегчение)”.


Предвид отсъствието на нормална дискусия по това какво по-точно ще прави новото правителство и настояването, че партньорите или го приемат, или не, логическият извод е, че за “Има такъв народ” контролът над половия живот на учениците и емоционалното им състояние в клас трябва да е приоритет и на държавата.

 

Борбата с промискуитета и отегчението в училище е сред приоритетите на "Има такъв народ" при представянето на експертите и програмата на партията на в началото на март.
Борбата с промискуитета и отегчението в училище е сред приоритетите на “Има такъв народ” при представянето на експертите и програмата на партията на в началото на март.

 

Това е четвъртият от петте приоритета на ИТН за образование и наука. В две предизборни кампании за парламентарни избори никой не повдигна публично въпроса какво разбират хората на Трифонов под редуциране на промискуитета в училище и как точно ще реализират този си приоритет. Или поне какво разбират лидерите и депутатите на партията под “промискуитет”?

От партийните приоритети се разбира, че това е нещо лошо, т.е. очевидно се има предвид най-масово разпространеното значение на тази дума – безразборни сексуални контакти, които не са ограничени до един или до няколко сексуални партньори.

Не е ясно как се установява това в българското училище, т.е. не е съвсем ясно и как трябва да се бори (евентуалната) министър Петрова с нещо, за което няма общоприет критерий. 

Защото за едни родители децата им трябва да останат целомъдрени до първата брачна нощ. Според други тийнейджърите е препоръчително да имат сексуален опит преди да решат да се венчаят. Трети може да приемат, че е невъзможно възрастните да контролират половия нагон, когато започне хормоналната буря на момчетата и момичетата. Четвърти изобщо не я разбират тази тема…

Но от ИТН са предложили решение: “Създаване на подходящи превантивни програми спрямо проблемите на всяко училище. Въвеждане на индивидуално базиран подход, който да посреща поведенческите особености, предлагайки последствия в случаите на отклонения в поведенията, които не са обясними медицински или по друг начин, изискващ терапевтична подкрепа.”

И тук има срок на изпълнение – 4 години, т.е. колкото е мандатът на парламента.

В ръководството на партията има класически възпитаници и е възможно да са искали да покажат, че знаят чуждоезични термини. Промискуитет (от лат. promiscuus – безразборен), впрочем, има смисъл и на разнообразен, без ограничения до конкретен вид. Не винаги в лошия смисъл на думата – например, колекция от книги на най-различна тематика (без на пръв поглед да се вижда логика за това), компания в кръчмата от всевъзможни хора или дори навик да ядеш каквото ти попадне.

 

Промискуитет се използва терминологично и в образованието – в смисъл на безразборно обучение, съставено от предмети без очевидна връзка между тях или обезценяване на цялото начинание чрез безразборно раздаване на дипломи.

Но образователното министерство според “Има такъв народ” трябва да се бори за “приемане на дисциплината и поведението като основен фактор в образователния процес” и сексуалните контакти на учениците ще са единият от трите посочени критерия.

Другите два са борба с “агресията” и “отегчението”. По първото трябва да се работи, но как се бори държавата с отегчението на учениците и студентите? Като им забрани да се отегчават? Като им заповяда да им е интересно? А ако агресивен е преподавателят? Или пък учениците са отегчени, защото преподавателят не си се обновявал курса от 20 години? (А ще има ли борба с проявите на промискуитет при преподавателите?)

В профила си във “Фейсбук” Петрова е поставила под снимката си фразата “Историята ще бъде благосклонна към мен, защото възнамерявам да я пиша”.

Изразът се приписва на Уинстън Чърчил, но всъщност не е произнесен от него. Великият британец е казал в реч пред Камарата на общините на 23 януари 1948 г. следното: “Що се отнася до мен, смятам, че би се смятало за по-добре от всички партии да оставят миналото на историята, особено защото аз предлагам да напиша тази история”. По това време той не е премиер и смисълът на изказването е, че ще се върне на поста, т.е. възнамерява по логиката на “историята се пише от победителите” поколенията да четат само хубави неща за него.

Днес се смята, че употребата на тази фраза в компания или пред аудитория е по-скоро като проява на претенциозност.

По текста работиха още Видка Атанасова и Деян Димитров от “Капитал”.

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар