САЩ Америка

Три войни на САЩ – три провала

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На Украйна пречат три руски генерали: пролетно Кал, през лятото Храсталак, скоро иде и Зима

Израел изглежда като поставен „на пауза“, сценарният план явно е променен

Дори в Щатите при огромен манипулативен натиск над 30% от хората не споделят нелепите обяснения на властта за срутването на 11. 9. 2001 г. на две стоманобетонни кули в Ню Йорк. Но войната срещу съчинения набързо световен тероризъм започна с размах, бяха нападнати страни в Близкия и Средния Изток.

Набедена за терористичния акт е „Ал-Кайда“, създадена и въоръжена от щатските тайни служби с цел провеждане на въоръжена съпротива срещу съветските войски в Афганистан. Същият, бидейки особено важна геополитическа територия в Азия за операции срещу Русия, Китай, Индия и Иран, е окупиран от войски на САЩ и съюзници.

Тази война завърши с провал за Вашингтон, четирите споменати страни станаха доста по-силни, при това се обединиха за организирано противодействие срещу тях и колективния Запад. След 20-годишно лутане в тази скалиста страна и $1,5 трилиона разходи САЩ и НАТО я напуснаха на бегом.

Така през април 1975 г. приключва и Виетнамската война Вашингтон, наричана там още „мръсна“, а във Виетнам „американска“. Ескалацията на войната започва след 4. 8. 1964 г., когато мощният ескадрен миноносец Мадок“ уж бил нападнат от неуточнени поради тропическа буря виетнамски крайбрежни катерчета. Дори не е обявявана официално война, виетнамците побеждават.

През 2014 г. след продължителна подготовка, $5 милиарда разходи и със съдействието на много външни наемници в Киев успяха да организират преврата „Майдан“, да дадат властта на доверени марионетки и да обърнат Украйна срещу Русия. С цел да разделят последната на 17 части, т. е. да я унищожат като геополитически фактор.

Принудена да спасява от физическо унищожение милиони руснаци в Донецка и Луганска области, през февруари м. г. Русия започна Специална военна операция (СВО). Украинската армия за 8 години се е вкопа в близост до тези области, богато въоръжена с разнообразни и сравнително модерни натовски оръжия. Получава в изобилие и много други видове съдействие от НАТО.

Към лятото м. г. военната победа на руските сили се очерта ясно, въпреки, че американски политици и генерали на няколко пъти обявяват победа за украинските. Прехвалената им контранастъпателна операция вече се оказа безрезултатна. На НАТО в Украйна му пречат цели три руски генерали: на пролет Кал, през лятото Храсталак, а скоро иде и Зима.

САЩ и Западът като цяло не са в добра спортна форма. Все по-остра стана антиамериканската риторика в Пекин. В Русия се натрупва сериозен потенциал за настъпление. Очертава скорошен тежък геополитически провал, подобен на онзи в Афганистан.

В резултат се вижда и крахът на намерението на Запада за стратегически провал на Русия на бойното поле. Директор на частната информационно-аналитична разузнавателна компания „Стратфор“ Джордж Фрийдман: „Войната в Украйна е свършила, но никой не знае как да я прекрати.“ Русия става по-силна.

Сега се набелязва и трети геополитически провал в конфликта в Близкия Изток. Никой сериозен наблюдател не вярва на уверенията на израелските власти, че различните техни тайни служби са се изложили всесветовно и не са забелязали какво им готви терористичната структура Хамас. Затова от различни страни се правят сравнения със слепотата на ФБР преди 11. 9. 2001 г.

Очевидно е, че към Хамас са се присъединили и други, много по-кръвожадни групи, ако съдим по свирепия почерк, от Мюсюлмански братя и Ислямска държава. Садистичната жестокост срещу израелски жени и деца е трябвало да предизвика огромен гняв и желание за мъст сред евреите. Както и ужасяващите човечеството унищожителни бомбардировки на жилища и болници в Газа.

Но на Запад чувството срам е ампутирано след дългогодишното заличаване на християнската религия, пренаписването на историята и силовото въвеждане на Ония ненормални ценности.

А дори президентът Байдън казва, че Хамас едва ли може да бъде ликвидиран напълно. Нищо не обещава лека сухопътна разходка на израелските войски в Газа. Премиерът Натаняху твърдо заяви на 8. 10., че предстои нахлуване до 24 часа, но то плахо започва едва на 25-и. Хамас не удря по израелската инфраструктура, Хизбула от Южен Ливан само заплашва.

Израел изглежда като поставен „на пауза“, сценарният план явно е променен, очаква се идването на още американски и натовски войски. Катар, където има американска база с 13 хиляди бойци, отдавна със съгласието на Израел редовно финансира и подготвя Хамас, не е обвиняван, заплашително и дори предизвикателно се сочи Иран.

Става пределно ясно, че геополитическата конфигурация в света е качествено различна от онази преди 20 години. Израел смъмри шефа на ООН Гутериш, скандално му поиска оставката. Мъмри и се кара на все повече страни по света. Израел е във все по-видима изолация, а САЩ ускорено придобиват за недоброжелатели над 2 милиарда мюсюлмани.

Колкото повече Израел приканва САЩ да отправят заплахи към неприятелите му, да изпращат самолетоносачи и войски наблизо, толкова повече изглежда по-слаб.

Забелязват се очертанията на създаващия се самостоятелен ислямски полюс с геополитическо влияние. Който приема атаката срещу Газа и палестинците като агресия срещу всички мюсюлмани. При това към Израел и САЩ включва и Колективния Запад.

Докато на запад сочеха за крепител на Хамас Иран, турският президент Ердоган отказа да признае Хамас за терористи и я нарече „освободителна организация“. Той обикновено успява да поседне не само на два, но и на три стола. Къде сега остана общата позиция на НАТО?

Както първите дни след 7. 10. почти отвсякъде по света подкрепяха Израел, така седмица по-късно нагласите се обърнаха. От различни страни вече припомнят, че всъщност той е окупатор от началото на ХХ век и това е първопричината за палестинската съпротива срещу удушващата окупация. Става все по-трудно дори за САЩ и Запада еднозначно да подкрепят Израел.

Истината обаче е крайно нежелателна. Бившият израелски премиер Яир Лапид твърди: „Ако международните медии информират за събитията в Близкия Изток обективно, то те поддържат Хамас; ако съобщават информация и от двете страни на конфликта, значи страхливо защитават Хамас; ако са обективни, то те служат на Хамас.“

ООН изглежда става безполезна да решава сложни задачи. Ситуацията за Израел е с тенденция към по-лошо. Всичко е под контрол, твърди Вашингтон. Байдън бодро заявява, че САЩ могат да водят две война едновременно. Като няма здрави нови идеи – повече от същото. Ескалация на войните, важното е да се разраства хаосът по света.

Все старата имперска стратегия да разпалват регионални войни, да разделят и владеят, като едновременно засилват присъствието си по света, но без пряко да влизат в бойни операции. Поради куп свои вътрешни и външни причини с политически и финансово-икономически характер. Просто защото нямат друго. А нямат друго и Киев, и Израел. И почти всички в НАТО.

САЩ показват твърда решителност да увеличат контрола в върху петролно-газовия регион. В морето край Газа има газ. Повече пожари пораждат по-голяма нужда от пожарникари да ги гасят. Вашингтон е винаги насреща! И още от Джо Байдън тези дни: „Имаме нужда от нов световен ред“. Избухне ли в Близкия Изток, едва ли някъде по света ще остане сигурно място.

В Германия отново забелязаха по вратите на евреите изрисувани звездите на Давид. И синагоги отново са нападани. Die Welt пише, че в сравнение със същия период на миналата година това се случва два пъти по-често. Юдофоби вилнеят и в други страни в ЕС. Във Франция например полицията е регистрирала повече от триста акта на антисемитизъм.

Украинизацията на Европа се вижда добре в придвижването на нацистката тенденция на запад от Украйна. Ще успеят ли Зеленски и компания да вкарат натовците в пряк сблъсък с Русия?

Ще въвлекат ли израелците САЩ и НАТО във война с ислямския свят, който е готов да унищожи напълно израелците? Става все по-вероятно. Британски и нови американски бойни кораби отиват в източно Средиземно море. Китай изпраща в региона наведнъж шест военни кораба. Русия прави явна демонстрация на сила.

Канцлерът Олаф Шолц вече обеща, че Германия ще направи всичко, за да предотврати изчезването на Израел. “В нисък старт сме и сме готови за всякакви варианти”, каза германското правителство.

В състезанията на писта не е рядкост някои бегачи да стартират преди сигналния изстрел. Както е ставало и преди някои големи войни.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар