Три жертви и десетки ранени при украинска атака с ракети АТАКМС по Севастопол

Три жертви и десетки ранени при украинска атака с ракети АТАКМС по Севастопол

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Анексираният от Русия град Севастопол на полуостров Крим е бил атакуван с пет американски ракети АТАКМС, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. Броят на загиналите в Севастопол междувременно е нараснал до трима души, предаде БТА.

Четири от изстреляните ракети са били свалени от противовъздушната отбрана, а носещата бойния заряд глава на петата ракета се е взривила във въздуха, добави ведомството. 

Осколки от нея са паднали в района на градския плаж и околността, предадоха руските медии. 

Руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е ударила “гражданска инфраструктура на град Севастопол с тактически ракети АТАКМС, доставени от САЩ, които са били оборудвани с касетъчни бойни глави”.

Според последните данни, оповестени от ТАСС по информация в “Телеграм” канала на назначения от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев, броят на загиналите при атаката е достигнал до трима души, като сред тях има две деца. Ранените от шрапнелите са над 120.

“Броят на загиналите нарасна до трима души: загубихме две деца и един възрастен. Броят на ранените достигна 124 души. Цялата система на здравеопазването е мобилизирана, лекари и медицински персонал са на работните си места. Операционните са отворени. Пострадалите получават необходимата медицинска помощ”, се казва в съобщението на губернатора.

Междувременно председателят на парламентарната комисия по отбрана на Русия Андрей Картаполов заяви, че Москва може да съкрати времето за вземане на решение за употреба на ядрени оръжия, което е заложено в официалната политика на Кремъл, ако сметне, че заплахите се увеличават.

“Ако видим, че предизвикателствата и заплахите се увеличават, това означава, че може да променим нещо (в доктрината) по отношение на момента на употреба на ядрени оръжия и на вземането на решение за използването им”, каза Картаполов, цитиран от РИА.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана в Русия, който в миналото ръководеше руските сили в Сирия, а сега е депутат от управляващата партия “Единна Русия”, добави, че все още е твърде рано да се говори за специфични промени в ядрената доктрина.

В ядрената доктрина на Русия от 2020 г. се описва кога президентът на страната би обмислил използването на ядрено оръжие: най-общо като отговор на нападение с ядрени или други оръжия за масово унищожение или конвенционални оръжия, “когато самото съществуване на държавата е застрашено”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар