Три месеца извънредно положение в Турция, обяви Ердоган

Европа, Ексклузивно, Инциденти, Общество, Парламент, Политика, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ердоган - 4Министерският съвет на Република Турция, под ръководството на президента, Ердоган взе решение за въвеждане на извънредно положение на територията на страната за срок от 3 месеца.

Извънредното положение е необходимо, за да се отстранят бързо всички елементи на терористичната организация, участвала в опита за преврат”, каза Ердоган в президентския дворец в Анкара. Той каза още, че може би опитът за преврат още не е приключил.

Според него е възможно и други страни да са замесени в преврата, като добави, че опозиционерът Фетулах Гюлен, когото обвинява като организатор на преврата, може сам да е бил ръководен от по-висши сили.

За трите месеца извънредно положение Турция трябва да върне демокрацията, правовата държава, правата и свободите на народа и ние ще направим всичко, за да ликвидираме заплахата срещу тях, заяви Ердоган. Държавният глава произнесе дълга реч пред журналистите и коментира в детайли събитията от 15 юли. Остър език към Европа и гаранции за демокрацията в Турция с твърдата ръка на кабинета и армията – това бяха двата основни акцента в словото му. Той бе категоричен, че малката група, извършила опита за преврат, е под контрола на проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен и членува в неговото движение.

„Провалът на тези хора с танковете и оръжията срещу народа на 15 юли 2016 г. е датата на новото начало. За пръв път в историята ни народът се изправи срещу превратаджиите и се справи с тях, 1 536 невинни хора пострадаха. Европа няма никакво право да ни критикува и съди“, заяви Ердоган.

Той остро упрекна агенцията “Standard & Poors” заради новината, че е понижила кредитния рейтинг на страната. „Защо се занимавате с нас, Турция не ви е член? Очевидно вземате политически решения, удобни само на вас. Изобщо не се занимавайте с нас, ще видите с каква решителност и стабилитет ще продължим инвестициите си. Вашата сила не може да се мери с нашите възможности за инвестиции. Всички тези изявления не отразяват реалностите на Турция, а ние ще продължим без прекъсване да реформираме икономиката си, нямаме никакви притеснения за борсите и ликвидността, следваме неотклонно фискалната дисциплина“, посочи Ердоган.

Той допълни, че въоръжените сили са безусловно подчинени на правителството. “Лично аз като избран от народа президент ще изчистя вирусите от средите на въоръжените сили и това прочистване ще продължи до пълната гаранция за спокойствието на хората”, зарече се Реджеп Ердоган.

Турският президент строго поясни, че нацията му е в състояние сама да определя съдбата си и има силата да я отстоява, а обявеното извънредно положение е единствено поради терористичната заплаха. Извънредното положение за срок от 3 месеца обаче няма да попречи на дежурящите по площадите под логото „Стражи на демокрацията“, а според него имената им трябва да се запишат със златни букви в историята.

Източник: АФП и БГНЕС

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар