Три от четири гръцки фирми у нас са фантоми

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хиляди гръцки компании, създадени в България през последните години, съществуват само на хартия. Основната им цел е да спестят плащането на по-високи данъци в южната ни съседка, пише в. “Катемирини”, цитирайки изследване, проведено от Университета на Бристол. Според данните от 14 000 компании, собственост на гърци, едва 3000 имат някаква реална дейност.

Навлизането у нас на гръцки предприемачи е започнало няколко години преди избухването на финансовата криза през 2008 г. и е достигнало своя пик след началото на политиката на бюджетни икономии, наложена от МВФ и ЕС. Но докато в миналото, появата на гръцки банки и строителни компании се е разглеждала като инвестиционна експанзия, то днес тя е знак за “икономически отлив” от Гърция, пише изданието, цитирано от “Труд”.

 

Според авторите на изследването именно избягването на високото данъчно бреме в южната ни съседка, а не толкова ниският корпоративен данък у нас, мотивира гръцките бизнесмени да изместват капиталите си в България.

Така от 1000 на брой през 2006 г. днес броят на регистрираните в България гръцки фирмие достигнал почти 14 000. Едва четвърт от тях обаче развиват активна стопанска дейност.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар