Три пъти ретрограден Меркурий през 2021 година – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Три пъти ретрограден Меркурий през 2021 година

NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Carnegie Institution of Washington

През 2021 г. Меркурий ще бъде “ретрограден” три пъти, но периодите по никакъв начин не вещаят злини и несгоди. 
Това каза за небесните явления през 2021 г. физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН в интервю за Агенция “Фокус”. 

През 2021 година Меркурий ще бъде ретрограден три пъти: 30 януари – 21 февруари; 30 май – 23 юни; 27 септември – 18 октомври. 

Физикът призова да се отърсим от внушенията на шарлатаните, които лесно влияят на лековерните хора, че нещо лошо ще се случи в тези периоди.

“Нека да разясним накратко какво означава това и дали наистина има повод за безпокойство? Да си представим, че едно дете се качва на въртележка в някой увеселителен парк или на влакче, обикалящо в кръг по релсите си. Ние стоим на разстояние от съоръжението и само наблюдаваме. Когато в хода на всяка поредна обиколка виждаме от нашата гледна точка детето да се движи, например, отдясно – наляво, тогава твърдим, че неговото движение е ретроградно и нещо повече – изпадаме в паника заради което! Изглежда наивно нали? В този случай ние регистрираме само видимо преместване на детето наляво – надясно, докато в действителност то прави с влакчето обиколка след обиколк
а”, обясни той.

“Меркурий е най-близката до Слънцето планета и затова обикаля около него най-бързо – за 88 дни. 
Но макар и по-бавно, нашата планета обикаля около Слънцето в същата посока, поради което изглежда, че периодът на Меркурий е по-дълъг – почти 116 дни. Този период се нарича синодичен. Поради близостта си до Слънцето, Меркурий се наблюдава най-добре около моментите, когато е видимо най-далеч от него – на ъглово отстояние около 22° източно или западно от централното ни светило. Тези максимални видими отдалечавания на планетата се наричат максимални елонгации (максимални отклонения). Когато Меркурий се намира в максимална източна елонгация, той се наблюдава вечер след залеза на Слънцето, ниско над западния хоризонт и от този момент планетата започва да се движи обратно (на запад) на фона на звездите – т.е. “ретроградно”, обясни явлението Пенчо Маркишки.

По думите му това продължава около 44 дни, докато Меркурий достигне максималната си западна елонгация.

“Тогава той се наблюдава удобно рано сутрин преди зазоряване над източния хоризонт. Тези две крайни положения на планетата съответстват на случаите в нашия пример, когато виждаме детето в крайно ляво или в крайно дясно положение – преди обикалящото влакче да смени видимо посоката си на движение. Очевидно в тези прави и обратни видими движения на планетата няма нищо смущаващо”, увери Маркишки.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар