Три слънчеви и две лунни затъмнения през годината – Технологии

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Три слънчеви и две лунни затъмнения ще са част от астрономическите явления през тази година.

Някои от най-интересните звездни събития ще са видими и от територията на България. За това разказаха учените от Астрономическия институт на БАН по време на събитие под надслов “100 часа астрономия”, предаде БНР.

С проявата се отбелязва 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.

Събитието е част от астромаратона от 10 до 13 януари, в който участват повече от 70 държави по света. Популярни лекции представят най-интересните астрономически явления през годината, новите космически мисии до слънцето, както и някои впечатляващи астрономически обекти, като свръхновите и т.нар. “проблясващи звезди”.

Посетителите ще имат възможността да научат повече за предстоящите лунни затъмнения, които за съжаление няма да видим от територията на страната, но за сметка на това ще станем свидетели на пълното и частичното лунни затъмнения. И още едно явление, което си заслужава, казва Пенчо Мартишки от института:

“На 11 ноември планетата Меркурий ще премине пред слънчевия диск, което явление се нарича още пасаж или транзит на Меркурий. Следващият пасаж ще бъде през 2032 година, това е след 13 години, така че всички, които желаят да видят това явление, нека да си помислят откъде могат да го наблюдават и да се оборудват със съответните филтри и телескопи”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар