Три столични квартала се вдигнаха на простет срещу мръския въздух – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отново протести срещу мръсния въздух в София. След като такива бяха организирани през декември м.г., когато в тях се включиха жителоите на 6 квартала, снощи историята се повтори. Този път в демонстрациите се включиха обитателите на “Западен парк”, “Овча купел” и “Красна поляна”. За разлка от предишните протетси, които се проведоха в техните райони, този път демонстрацията се пренесе пред сградата на Столична община.

“Три квартала са излезли на протест срещу геноцида, който се извършва върху нас. Искаме от Столична община да вземе незабавни, спешни мерки спрямо гетата, които са основният източник на това замърсяване”, каза една от протестирашите – Десислава Малинова, цитирана от БГНЕС. Тя и съмишлениците й поискаха от кметството на София ефикасни мерки. Някои от протестиращите носеха плакати, на които бе написано: “Не на мръсния въздух”. “Не на въздушния геноцид!”.

“Мерките, които предлага Столична община, са за попълване на данъчната хазна, а не за чистия въздух. В общи линии, това, което се случи на 25-ти, общината ни каза: Ще си дишате мръсен въздух и ще си плащате за него. Подгониха катализаторите, подгониха автомобилите, но не подгониха битовия замърсител, който е основен замърсител”, каза Цветан Фиков от Инициативен комитет за “Красна поляна”. Той посочи, че в крайните бедни квартали, в гетата масово се горят всякакви боклуци, а напоследък станало модерно да се горят дрехи втора употреба, защото били най-евтини. Фиков напомни, че в “Красна поляна” протестират вече една година за премахване на виетнамските общежития именно като един от основните замърсители.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар