Трохичките на Хензел и Гретел могат да помогнат на роувъри да изследват други светове

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В класическата приказка Хензел и Гретел пускат трохи хляб, докато вървят през криеща опасности гора, за да не изгубят пътя си. Един ден роувъри могат да използват подобен трик, за да прекосяват други планети, без да губят данните си, съобщи сайтът Сайънс нюз, цитиран от БТА.

Обикновено, ако планетоход трайно изгуби връзка по време на мисия, цялата събрана от него информация се губи. За да се избегне това, изследователите предлагат да се използва система от повече апарати, в която по-голям роувър-майка носи на гърба си по-малък. По-малкият планетоход след това може да навлиза във всяка по-опасна територия, например пещера или тръби от лава, “посипвайки” като хлебни трохи сензори с размерите на калъф за слушалки ЕърПодс (AirPods).

“Поръсените” сензори след това могат да комуникират помежду си чрез безжична мрежа и да изпращат всички събрани данни обратно към роувъра-майка, според предложението на теоретичния физик Волфганг Финк и колегите му. Като доказателство за концепцията, екипът е създал прототипни сензори, които комуникират чрез Wi-Fi.

Идеята на учените от университета на Аризона всъщност не е по-малкият роувър да последва “трохите” по обратния път. “Вместо това сензорите ще бъдат използвани, за да могат данните да намерят своя комуникационен път от пещерата до роувъра-майка”, казва Финк.

Технологията може да бъде полезна и тук, на Земята, особено след природно бедствие като земетресение. Роувърът може да бъде изпратен със сензори, които да “поръси” в развалините, където е твърде опасно за хората да изпълняват издирвателни и спасителни мисии.

Наподобяващата трохи хляб комуникационна мрежа може да позволи на учените да “достигнат до същността на научното изследване”, позволявайки на роувърите да преодоляват някои от ограниченията на сложния терен.

“За да стигнете до истинската вълнуваща наука, в повечето случаи трябва да отидете на екзотични, труднодостъпни места”, казва Финк.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар