Тръмп: Държахме се глупаво с Русия, Путин: Симпатичен е, иска да се разберем

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След 40-минутно закъснение на руския президент и общо 4-часови преговори, от които 2 часа и 10 минути на 4 очи и 2 часа на работен обяд с минивариант на делегациите им (двамата външни министри, по един съветник и съответните посланици),

Тръмп и Путин се срещнаха с по 15 журналисти от двете страни (само толкова по настояване на американците) в президентския дворец в Хелзинки, бивша резиденция на императорите, живели от другата страна на Финския залив – в Петербург. “САЩ се държаха глупаво с Русия,

имаше глупости и от двете страни, при нас има и лов на вещици, никога отношенията ни не са били толкова лоши”, повтори основната си мисъл за деня американският лидер.

“Всеки от нас защити интересите на своята страна. Имам лична симпатия, защото този човек иска да се разберем”, заяви Путин. И двамата президенти бяха категорични, че не са се познавали преди изборите, така че теориите на конспирацията, според които те са нагласени от руснаците са фантазия.

“Ние спечелихме честно”, завърши темата Тръмп. Путин продължи с разсъжденията по повод на въпрос за обвинението от прокурора Мюлер към 12 негови сънародници за намеса в изборите:

“Нали всички сме за закона. Между нашите страни има договор за правна помощ, при това работещ и то в стотици случаи. Прокурорът Мюлер или Милер може да отправи искане към колегите си от руската прокуратура.

Нашите прокурори да разпитат, когото той подозира. Може дори да разрешат да бъдат пратени служители от САЩ, които да присъстват на разпитите. Само че аз ще ви кажа, че ние не просто подозираме, а сме доказали, че американски гражданин с фирмата Ермитаж незаконно е заработил на наша територия 1,5 милиарда долара, 400 млн. долара е дарил на кампанията на Хилари Клинтън, но не е платил данъци нито на Русия, нито на САЩ.

Не ни го предават, както сториха с нашия бивш атомен министър, когото заедно привлюкохме към отговорност и беше осъден у нас. Ще добавя още нещо важно: ето сега обвиняват руски ресторантьор за вмешателство в американските избори. И казват: това е държавна политика. Господин Сорос се меси навсякъде – той държавната политика ли олицетворява. Не, действа като частно лице”. По въпроса за Сирия Тръмп обяви:

“Нашите военни се разбират по-добре от политиците ни по регулирането на конфликта”. В интервю за Първи канал на руската телевизия след преговорите Путин обяви, че по ядрената програма на Иран и за Крим двете страни за останали на своите позиции, макар че са изслушали различните си гледни точки.

Запитан влязъл ли е колегата му в ролята на политик, сравнен с прзидентите Клинтън, Буш-Младши и Обама, с които е общувал, властелинът на Кремъл зави, че Тръмп е човек, който умее да слуша, много навътре е в сложната материя на разнообразните конфликти по света, наричани от Путин “болеви точки” и изобщо знае какво говори и какво прави. Той съобщи още, че на двамата скоро им предстои скорошна среща на азиатски форум.

Путин пожела на Тръмп успешно провеждане на Световното първенство по футбол, след като сам прие поздравления от колегата си за отличното справяне с Мондиала, завършил в неделя в Москва.

Руският президент използва случая да подари топка от шампионата на американския лидер като символ и на волята за решаване на войната в Сирия чрез натиск върху ислямистката опозиция след като Кремъл е убедил в каквото трябва Асад, а милиардерът я метна на съпругата си Мелания, седнала на първия ред в залата, за да я даде на най-малкия му син.

В САЩ веднага президентът им беше упрекнат и то от уважаван сенатор, че не е трябвало да приема топката, защото в нея можело да има подслушвателни устройства.

Тръмп сам прогнозира на срещата с медиите, че ще бъде критикуван каквото и да постигне Но по всичко личи, че със “съперника му”, както определи Путин, са си създали “дружеска атмосфера”. Наблюдателите коментираха дори факта, че не притегли силово ръката на руснака към себе си, а го поздрави кратко и любезно, като знак за симпатия.

19min

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар