Тръмп и Джонсън спъват Сталинка Георгиева за шеф на МВФ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Лоша новина за премиера Бойко Борисов и управляващата партия ГЕРБ вещаят в. The Guardian и в. The Wall Street Journal – Кристалина Георгиева може да не оглави Международния валутен фонд (МВФ).

Премиерът Борис Джонсън използва контактите си с президента на САЩ Доналд Тръмп, за да поиска поста за бившия британски финансов министър Джордж Озбърн.

 

Ексминистърът ръководи редакцията на базирания в Лондон вестник Evening Standard. Той е и съветник на най-голямата световна инвестиционна компания BlackRock и председател на North Powerhouse.

 

„Очаква се Джордж Озбърн да стане основен конкурент на българката Кристалина Георгиева“, пише The Guardian.

 

Според The Wall Street Journal британският премиер директно е помолил американския лидер „да подкрепи“ Джордж Озбърн.

 

Изданието пише, че Кристалина Георгиева е „български ветеран в средите на международните институции“. Но в ЕС тя е спечелила с „малка преднина в един спорен дебат, в който по-пазарно ориентираните северноевропейци се противопоставили на София“.

 

„Нямаме нищо против Кристалина Георгиева, която като номер две в Световната банка бе полезна на американеца Дейвид Малпас, който е новият президент на банката. Това й спечели подкрепата на министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин“, пише изданието.

 

Но Джордж Озбърн от 6 г. бе „архитекта на политиките, помогнали за съживяване на британската икономика след финансовата паника и рецесията през 2008-2009 г.“.

 

А САЩ могат да наложат вето на избора на ЕС, тъй като осигуряват най-голям дял от средствата на фонда, констатира американският вестник.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар