Тръмп към ЕС: 25% мито за вашите коли, ако нямаме търговско споразумение – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи мита от 25% за автомобилите, внасяни от Европейския съюз, ако не бъде постигнато търговско споразумение с единния блок.

“В крайна сметка ще бъде много лесно, защото ако не успеем да постигнем сделка, ще трябва да определим 25-процентови мита за техните автомобили”, заяви Тръмп в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, предаде БНР. Той повтори мнението си, че с Брюксел е “по-трудно да се постигне сделка, отколкото с всеки друг” и че “европейците се възползват от много години от нашата страна”.

Попитан за възможните тарифи за вноса на автомобили от ЕС, Тръмп отговори, че “има предвид конкретна дата”, но без да уточни допълнително. Той заяви, че Брюксел трябва да се придвижи бързо и да се отнася с Вашингтон справедливо. Тръмп повтори, че ЕС не се отнася справедливо със САЩ и осъди “търговските бариери и тарифи, които правят търговията невъзможна”.

Само няколко часа по-рано той заяви в интервю за бизнес телевизия CNBC, че би бил “изненадан”, ако се наложи да въведе наказателни тарифи за ЕС. Въпреки че с Брюксел, и по-специално с бившия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, беше трудно да се водят търговски преговори, “ще бъда много изненадан, ако трябва да приложим тарифи за блока”, посочи Доналд Тръмп.

Той допълни, че “първо желае да направи сделката с Китай”, преди да продължи да договаря търговско споразумение с Европейския съюз.

Вдигането на лихвите от Фед беше голям грешка

Тръмп отново коментира и провежданата от Федералния резерв на САЩ политика, отбелязвайки, че Фед е направил “голяма грешка”, повишавайки твърде рано лихвените проценти, което е възпрепятствало американския икономическия растеж през 2019 година.

Според него растежът на БВП на САЩ щеше да бъде близо до 4%, ако Федералният резерв не беше повишил преди време лихвените ставки. Той също така приписа известното забавяне на американската икономика през миналата година на няколко други фактора, включително кризата със самолетите Boeing 737 MAX и мащабната стачка в General Motors.

Централната банка на САЩ повиши лихвите на няколко пъти между 2017 и 2018 година, но през миналата година ги намали на три пъти след месеци на силна критика от страна на администрацията на Тръмп.

“Имаме страхотна нова сделка с Китай”

Той отново коментира търговската сделка с Китай, посочвайки, че “имаме страхотна нова сделка”, според която икономиката на САЩ може да получи 250 млрд. долара от китайски покупки на американски стоки. В същото време Тръмп обяви началото на преговорите по “втората фаза” от споразумението.

“Отношението ни с Пекин е по-добро, откогато и да било, докато личните ми отношения с президента Си Цзинпин са “изключителни”, добави Доналд Тръмп.

“Когато се прибера вкъщи, ще подпиша USMCA”, посочи той, визирайки тристранната търговска сделка между САЩ, Мексико и Канада.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар