Тръмп рязко атакува съда, а Байдън го обвини, че е заплаха за демокрацията

Тръмп рязко атакува съда, а Байдън го обвини, че е заплаха за демокрацията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Доналд Тръмп обяви, че ще обжалва вчерашното решение на съда, превърнало го в първия президент в американската история, признат за виновен в извършване на криминално деяние. Но за да го направи, той ще трябва да изчака до 11 юли, когато ще бъде произнесена присъдата срещу него, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В остро изказване от фоайето на притежавания от него небостъргач “Тръмп Тауър” в Манхатън, където през 2015 г. той обяви кандидатурата си за президент, Тръмп повтори тезата си, че процесът срещу него е по скалъпени обвинения с цел да се осуети връщането му в Белия дом, и предупреди, че вчерашното съдебно решение показва, че никой американец не е застрахован, че няма да стане жертва на политическо преследване.

“Щом могат да го направят с мен, могат да го направят с всекиго”, каза Тръмп в 33-минутна реч. Аплодиран от присъстващите си привърженици, милиардерът, който ще бъде кандидатът на републиканците на тазгодишните президентски избори, реши да не отговоря на журналистически въпроси.

Вчерашното съдебно решение поставя САЩ в непозната за тях ситуация в навечерието на вота на 5 ноември, когато 77-годишният Тръмп ще се опита да си върне Белия дом от 81-годишния президент демократ Джо Байдън.

Байдън междувременно заяви, че Тръмп е заплаха за демокрацията на САЩ, след като поставя под съмнение съдебната система на страната.

Обвинението, по което милиардерът беше признат за виновен – фалшифициране на бизнес документация, се наказва с до четири години затвор. Американската съдебна практика показва, че често пъти в подобен случай се налагат по-кратки присъди, глоби или пробация, макар че при избора на съдебни заседатели съдията по делото заяви, че Тръмп може да влезе в затвора.

Дори и при такъв развой републиканецът пак ще може да продължи да води предизборната си кампания и да встъпи в длъжност, ако спечели изборите.

Тръмп няма да влезе зад решетките, преди да бъде прочетена присъдата срещу него. Тя ще бъде произнесена само броени дни преди Републиканската партия да го номинира официално за своя кандидат за президент, което се очаква да стане на конгреса ѝ в Милуоки.

Какво следва след обявяването на присъдата

Западни издания се обединяват около тезата, че въпреки евентуалната осъдителна присъда, която се очаква до бъде произнесена от съдията Хуан Мерчан на 11 юли, Тръмп може пак да стане президент на САЩ, но оттук нататък “вече носи клеймото на престъпник”, както отбелязва в. “Ню Йорк таймс”.

Друго американско издание – “Уолстрийт джърнъл”, чиято публикация през януари 2018 г. стана причина за разследването срещу Тръмп и последвалия процес, завършил с осъдително решение на съдебните заседатели, смята, че това решение е повдигнало редица въпроси. Вестникът посочва, че съдията Мерчан има пълното право да произнесе присъда с по-голям срок от максимално предвидените в закона четири години.

“Вашингтон пост” се позовава на правни експерти, според които Тръмп едва ли ще се окаже в затвора, като се има предвид, че съгласно законодателството на щата Ню Йорк неговите престъпления са от “най-ниската степен”. Според изданието основните аргументи срещу влизането на Тръмп в затвора са неговата възраст и фактът, че досега не е бил осъждан. Съответно той може и въобще да не излежи присъда, допълва вестникът.

Симпатизанти на Тръмп заплашиха с бунт, а самият той изрази убеденост, че съдебните заседатели са пристрастни и служат на настоящия американски президент, отбелязва още “Ню Йорк таймс”.


Снимка: AP/БТА

Как реагира Байдън

Доналд Тръмп е заплаха за нашата демокрация, заяви днес президентът на САЩ Джо Байдън в послание в “Екс”.

“Първо той постави под съмнение нашата избирателна система. След това той постави под съмнение нашата съдебна система. И сега можете да го спрете”, допълни Байдън.

Малко след това пред журналисти Байдън заяви, че е опасно това, че Тръмп твърди, че процесът срещу него е бил фалшифициран, предадоха световните агенции и БТА.

“Необмислено е, опасно е, безотговорно е да твърди човек, че този процес е бил фалшифициран просто защото присъдата не му харесва”, заяви Байдън, преди да произнесе реч относно ситуацията в Близкия изток.

Президентът допълни, че присъдата, произнесена срещу Тръмп показва, че никой не е над закона.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар