Тръмп стимулира икономиката с 2,2 трилиона долара

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в петък закон за стимулиране на икономиката на стойност 2,2 трилиона долара, насочен към преодоляване на последствията от коронавируса. Церемонията в Белия дом бе излъчена от водещите американски телевизионни канали. Това е най-големият набор от мерки, приемани някога в Съединените щати. Междувременно САЩ, които вече официално са страната с най-много случаи на коронавирус (над 97 хиляди), регистрираха нов мрачен рекорд в петък: 345 души починаха от Covid-19 само за 24 часа.

Преди това икономическият пакет беше одобрен от Сената и Камарата на представителите на Конгреса. Това е най-големият пакет за подпомагане на икономиката в историята на САЩ. За да смекчи последиците от световната финансова криза през 2008 г., Конгресът одобри пакет от 800 млрд. долара, припомня ТАСС.

Планът предвижда изплащане на обезщетения за безработица, помощ на болниците, насърчаване на бизнеса и цели индустрии. Освен това гражданите на САЩ ще могат да получават еднократни плащания в размер на около 1200 долара на човек.

Предвижда се също отпускането на около 500 млрд. долара заеми и помощ за големите компании, при условие че  няма да изкупуват обратно собствените си акции и ще запазят по-голямата част от служителите. Авиокомпаниите имат право да получават субсидии в замяна на предоставяне на правителството на дялово участие. Около 350 млрд. долара са отпуснати за заеми за малък бизнес, които не е необходимо да се изплащат, ако се използват за заплати или изплащане на лихви по ипотеки и наеми.

Финансирането ще позволи на държавните органи да увеличат седмичните обезщетения за безработица с 600 долара до 31 юли. Пакетът включва и 340 млрд. долара допълнително финансиране за държавните органи за борба с коронавируса. Над 117 млрд. долара ще бъдат отпуснати за болници и предоставяне на медицински услуги на ветерани, посочва още ТАСС.

„Америка е начело на най-великата икономика в света и за нас, да осигурим помощ в размер на 2,2 трилиона долара за американците не е проблем, не е никакъв проблем!“, заяви Доналд Тръмп на пресконференция, продължила час и 15 минути .

„Само преди 22 дни ние бяхме начело на най-великата икономика в света, светът изглеждаше чудесно, а днес, без някой да можеше да го предположи преди, светът страда, хората се мъчат, тук, а и не само тук, недостигат защитни костюми, вентилатори и никой не може да каже кога това ще свърши и за кого ще свърши и за кого ще продължи. Започнахме със загуба на хиляди работни места, те ще стават милиони!“, посочи американският президент.

 

Тръмп разказа, че предната вечер е говорил повече от час и половина с китайския лидер и призна, че „от разговора ни проумях, че това е съвсем различен свят. Ние почти нищо не знаем за този свят, за толкова много неща говорихме, исках да науча, исках да разбера. Питах го дали наистина физическото разстояние между хората спира разпространението на вируса. Той ми разказа за прилагането на множество практики, които са опитали, но те са много напред по отношение напредъка на заразата. Говорихме и за търговското споразумение, но щом започнехме за него, веднага изникваше въпросът за сегашното положение на света“.

Американският президент изрично подчерта: „Разполагаме с гигантско количество пари, с толкова пари, колкото са необходими, за да спасим Америка. За да се справим успешно, аз ще разчитам на най-умните хора на планетата, най-добрите финансисти, които са американци. Те работят на Уолстрийт и те знаят всичко за парите. Не, няма да залагам на политици в такъв момент, които и бегла представа нямат как да постъпят – нуждая се от най-брилянтните, които са лидери по познания за финансите в света. Именно те ще спасяват държавата и те не искат за това да им се плаща – нека е ясно!“

Доналд Тръмп обясни откъде ще започне възстановяването: „За страната ни е много важно авиацията да оцелее, затова ще спасим големите авиопревозвачи, имаме достатъчно пари за това. В зависимост от това, което гениите решат заедно с шефовете на компаниите, ние ще го приложим. Само допреди година Боинг беше сред най-страхотните компании в света, те докарваха 1% от БВП на Америка – представяте ли си какви пари са това! После при тях възникнаха проблеми, а сега са още по-зле. Те ще се нуждаят от помощ, ще я осигурим. Но ние разчитаме на най-умните хора на планетата. И всички те са готови да работят за страната си и те ще намерят разрешение за всеки проблем”, продължи Донлад Тръмп.

“Да спасим авиацията, означава да запазим огромно количество работни места, защото авиацията в една малка част се отнася до представата за почивка и пътуване за удоволствие, но независимо какъв е поводът за всеки полет, той носи бизнес. Затова започваме със спасяването на авиацията. Само преди месец нашата авиация бе в блестящо състояние; превозвачите чупеха рекорди по приходи и резервации. Изминалата година бе рекордна за нашите самолетни компании в историята на авиацията. Стоях начело на най-успешната икономика в историята на света и сега просто трябва да я възстановим и съм убеден, че ще отбележим страхотен ръст в последната четвърт на годината. В мига в който приключим със сегашния проблем, ще последва икономическа експлозия – това го обещавам!“, заяви американският президент.

Доналд Тръмп размаха снимка на самолета на Boeing от серията Dreamlifter – модифициран модел на 747-400, като три от машините ще транспортират медицинска продукция и запаси, а всеки от самолетите може да пренесе по 184 000 кг. товари. Той гордо подчерта, че това е най-големият самолет в света.

Компанията Boeing се заема и с производството на предпазните прозрачни шлемове за лекарите, защото техните модели се оказали най-сполучливи.

На въпрос докога децата ще стоят у дома и ще учат онлайн Доналд Тръмп заяви: „Вие сте граждани на най-великата нация в целия свят и ние бяхме атакувани. Нищо подобно не се е случвало в света от 1918 г. насам (визира Испанския грип). Сега се подготвяме да спечелим битката, а ние ще спечелим и войната и се надявам, че няма да отнеме още много време – ние трябва да спечелим тази война. И на децата казвам още: имате отговорности. Седнете си кротко, дръжте се добре, мийте си ръцете, стойте послушно у дома със семействата си, учете се! Младите хора са фантастични в тази ситуация, а да си кажем и истината – много деца са страхотно доволни, че не им се налага да ходят на училище. Но горещо препоръчвам да учите – материалът за научаване наистина няма да избяга!“, посъветва той американските ученици.

Като доказателство за послушанието, което е обхванало Америка, Тръмп разказа, как погледнал от прозореца към ъгъла на Медисън и Пето авеню, „където в обикновени дни няма как да видиш самата улица, а вчера там видях един човек. Само един човек, нямаше коли. Такова нещо никога не съм виждал. Дори имах време да се замисля какъв е този човек, защо изобщо е на улицата. Хората са невероятни. Ние не сме въвели закон, няма да ги вкараме в затвора за излизане навън, но те първо се страхуват, а после – те искат това да приключи, бързо да приключи. И тези хора трябва да знаят, че денонощно правим всичко по силите си, за да излезем от тази невиждана ситуация!“, категоричен бе президентът на САЩ

Доналд Тръмп заяви още, че лично ще се качи на военния кораб “Мърси”, който акостира в Лос Анжелис. На въпрос на репортерка дали не е редно като глава на държавата да спазва ограниченията за възрастните хора, които трябва да спазват дистанция, Тръмп леко примижа и отвърна, че няма намерение нито де се прегръща, нито да се целува с екипажа, но остава лидер на нацията и най-малкото, което може да направи, е да ги поздрави за службата, за куража и за тяхната отдаденост.

„Ние сме в битката, ние трябва да спечелим тази война. Лесно ще осигурим два трилиона долара, защото сме велика нация. Ще правим онова, което трябва да направим, като на първо място е сигурността, а после идва икономиката. И не – не гледайте какво публикува “Уолстрийт Джърнъл” – те редовно публикуват фалшиви новини!“

 

 

Източник: Гласове

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар