Тръмп с идея към ЕС: Да се откажем едновременно от митата

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Часове преди официалната среща си с председателя на Жан-Клод Юнкер американският президент Доналд Тръмп използва любимата си социална мрежа Twitter, за да лансира своя идея за прекратяване на търговските войни.

“И САЩ и ЕС да премахнат всички тарифи, бариери и субсидии! Това най-накрая ще може да бъде наречено свободен пазар и честна търговия”, написа Тръмп в своя туит.

Американският президент е категоричен, че Вашингтон е готов на тази стъпка, но европейците не биха се съгласили.

Делегация от ЕС, водена от Жан-Клод Юнкер ще бъде в Белия дом по-късно днес. От Европейската комисия вече уточниха, че целта е да бъде воден диалог и председателят на Комисията няма да представя предложения на американската администрация. Срещата ще продължение на разговорите, водени по време на заседанието на лидерите на Г-7 в Квебек.

Заедно с Юнкер за САЩ отпътува и комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

Отношенията между ЕС и САЩ се обтегнаха в последните месеци след въвеждането на мита за внос на европейски стоки, на което Брюксел отговори с ответни мерки. Преди дни Доналд Тръмп нарече ЕС “враг”, което допълнително засили напрежението.

В Twitter американският президент критикува и глобата в размер на 4,3 млрд. евро, която ЕК наложи на Google. Очаква се, че тази тема ще бъде повдигната на днешната среща, което може да предизвика трудности в опитите да се сложи края на търговските търкания.

Доналд Тръмп спечели президентските избори в края на 2016 година с обещанието да направи Америка отново велика.

Той често отбелязва дисбалансите, които има САЩ в търговските отношения с другите държави и това беше причината за налагането на мита на редица стоки от Китай, Канада, ЕС и Мексико. В резултат и засегнатите страни също въведоха реципрочни мита и така се разпалиха търговски войни и спорове.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар