Трябва преход за въвеждане на електронно правосъдие, иначе може д се превърне в провал за съдебната система – Правосъдие – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Трябва преход за въвеждане на електронно правосъдие, иначе може д се превърне в провал за съдебната система

стоп кадър, БНТ

„Прибързаното въвеждане на изцяло електронно правосъдие може да бъде провал за съдебната система. Необходим е преходен период за няколко години, в които да се запази класическото правосъдие заедно с електронното”, заяви министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов на среща с ръководството и съдии от ВКС.

Заедно със заместник-министрите Юлия Ковачева и Иван Демерджиев той се срещна с и. ф.председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Дария Проданова –ръководител на Търговската колегия, зам.-председателят и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова, и. ф. зам.-председател и ръководител на Гражданската колегия Емануела Балевска и върховни съдии от трите колегии. Основните теми на дискусията бяха работата на ВКС с Единната информационна система на съдилищата, както и начините за подобряване на процедурата при провеждането на конкурсите в съдебната система.

Министърът добави още, че през това време ще се отстранят проблемите, които могат да засегнат валидността на юридическите актове. Той пое ангажимент министерството да разработи съответните законови промени, така че да се осигури тази възможност.

Проф. Стоилов подчерта, че е важно да се върви към реално електронно правосъдие и е необходимо свързването и пълноценно съчетаване на Единната информационна система на съдилищата с Единен портал за електронно правосъдие, чието доизграждане предстои.

На срещата беше обсъдена и темата за провеждането на конкурси в съдебната система. Министър Стоилов предложи делата за конкурси във върховните съдилища да се разглеждат от смесени състави на съдии от ВАС и ВКС.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар