Турските тирове ще минават безплатно през България

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 06 и 07 Януари в Истанбул се извършиха срещи между лидерите на България и Турция, в това число ръководителните екипи на ГЕРБ и Партията на справедливостта и развитието на Ердоган.

Като повод за серията от срещи между ръководствата на двете партии беше отварянето на врати на църква Св. Стефан – Желязната църква.

Истинската причина за срещите беше редица икономически уговорки, които се случиха между политическите екипи на България и Турция.

Най-значимото решение, което се взе в преговорите беше, че българите в Истанбул ще имат още една църква, в която да се молят, а България ще осигури безплатно преминаване на всичките турски товарни автомобили през територията на страната.

Това би могло да е решение, което може да ощети българската икономика само с няколко стотин милиона евро, но следствието от него ще е по-голямата конкурентноспособност на турските спедиторски фирми.

Ако Борисов не вземе решение и българските камиони да не заплащат за ползване на пътищата във вид на винетни или толл такси, българският спедиторски бизнес ще бъде в неконкурентно състояние от което следва да очакваме и фалити на българските спедиторски фирми.

В състояние, в което българският железопътен транспорт агонизира, е много възможно турските фирми за тежкотоварен транспорт да определят търговията между българските предприятия.

Синът на турския президент купи две български спедиторски фирми през 2016 и 2017г.

Това е втората най-влиятелна стъпка на турския бизнес в България, след като много от българските болници бяха закупини от турски холдинги, в които според турските медии, много активи притежава президентът Ердоган.

Освен влияние на турския бизнес, в България се забелязва и влияние на турската държава чрез финансиране на някои партии. В това число може да се разглежда спирането на нефтопровода Бургас-Александруполис от първото правителство на Брисов и моментния отговор на турскат държава с бързото построяване на алтернативната тръба Самсун – Джейхан.

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар