Турският стелт изтребител направи първия си полет (видео)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Турският стелт изтребител TFX Kaan направи успешно своя пръв полет. Преди това Анкара проведени тестове на катапултираща седалка, статични и инерционни тестове и изпитания на цялата електроника, авионика и горивна система.

Турция вече има свръхзвуков атакуващ стелт дрон

Вижте как изглежда турският стелт изтребител TFX Kaan >> >> >>

С успешния полет на TFX Kaan Турция става една от 5-те страни, които могат да произвеждат бойни самолети на пето поколение. Останалите са САЩ, Китай, Русия и Южна Корея.

Турският изтребител е с намалена радарна видимост и има интегриран изкуствен интелект и поддръжка на невронни мрежи. Той може да работи екипно с дронове, които да направлява. Според Анкара възможностите му за водене на въздушен бой ще се подобрят и от ново поколение ракети въздух-въздух. Самолетът ще може да нанася и удари по сухоземни цели.

TFX Kaan има дължина от 21 метра и размах на крилете от 14 метра. Максимална скорост е 2 222 км/ч. Бойният обсег е 1 100 км, а таванът на полета – 17 000 метра.

Друга важна характеристика е монтирането на AESA радар с активна фазирана решетка. Това позволява откриването и проследяването на няколко мишени едновременно.

Възможностите на TFX Kaan се подсилват и от шлем от ново поколение, който отново ще е турски и ще доставя повече информация на пилота.

Фюзелажа на самолета е изграден от специални композити. Заедно със специалната му форма те дават на самолета стелт характеристики.

Изтребителят ще има версия с двама пилота. Тя ще е създадена за съвместна работа с новия ударен дрон Bayraktar Kizilelma. Последният може да се определи като безпилотен стелт изтребител.

Очаква се разработките по TFX Kaan да приключат през 2026 година, когато се премине към серийното му производство.

Цената на проекта е секретна, но се очаква от TFX Kaan да бъдат изградени над 250 бройки. Очаква се количеството да надхвърли и 300, защото Турция лесно може да намери чуждестранни клиенти за самолета.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар