Турски компании взеха 49% от бъдещата АЕЦ „Аккую“ – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Турски компании станаха собственици на почти половината от капитала на проектното дружество, което ще строи и експлоатира първата АЕЦ в страната – “Аккую”. За целта между тях и “Росатом” бе подписан договор. Церемонията се състоя по време на IX Международен форум “Атомекспо 2017”, който се провежда в Москва.

Така компаниите “Дженгиз Холдинг”, “Колин” и “Кальон” влизат като консорциум в проектната “Аккую Нуклеер”, която ще намери финансиране, ще изгради и ще оперира турската атомна централа. Първата на практика вече е част от проекта, тъй като ще доставя хидротехнически съоръжения за морската част на централата. Останалите 51 на сто от капитала на проектната компания остават собственост на “Росатом”.

Според подписаното още през 2010 г. междуправителствено споразумение между Москва и Анкара, минимум 51% от проектната компания трябва да бъде собственост на “Росатом”. С настоящия акт на практика това е постигнато.

Сумата по сделката ще се пази в тайна до подписването на инвестиционното решение, което се очаква да се случи до края на т.г. Очаква се скоро да бъде формиран уставният капитал на “Аккую Нуклеер”, който ще бъде съобразен с необходимата сума за изграждането на централата.

Подписаното споразумение предвижда и възможност за привличане на необходимия обем кредитно финансиране, чрез което ще бъде реализиран първият в света на ядрената енергетика проект, реализиран с външни инвестиции по схемата ВОО (build-own-operate/строй-владей, експлоатирай). 

Осъществяването на проекта за АЕЦ “Аккую” ще бъде най-голямата инвестиция на руски компании извън ределите на страната, както и най-голямата частна инвестиция в ядрената енергетика за последните 17 години. Освен това въпросните турски компании имат голям опит в изграждането и експлоатацията на енергийни обекти в Турция. Включително и на принципа ВОО.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар