Турски медии: ЕС поиска канапето за Фон дер Лайен, изпълнихме желанията на Шарл Мишел

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“ЕС поиска канапето”, пише в заглавие днес турският в. “Хюриет” по повод на възникналата дискусия около дивана, на който беше настанена председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, докато председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган заеха единствените два стола в помещението по време на среща в президентския дворец в Анкара тази седмица.


Драги нарече Ердоган

Според “Хюриет” турският външен министър Мевлют Чавушоглу “е сложил последната точка” вчера, заявявайки, че са били изпълнени исканията на ЕС в протокола. По думите на Чавушоглу редът за настаняване е бил устроен съобразно препоръките на ЕС.

“Ако нямаше обвинения към Турция, това нямаше да бъде съобщено”, посочи Чавушоглу.

Според Ханде Фърат, автор на “Хюриет”, “проблемът не е въпросът за стола между Турция и ЕС, а проблемът за стола в ЕС”. Тя обръща внимание, че преди всяка официална делегация в Анкара идва екип по протокола, с който се обсъжда всичко “от А до Я” – къде ще седят гостите, къде ще ядат, на кой стол ще седнат. В конкретния случай, както посочва Фърат, комисията по протокола е одобрила всичко, представено ѝ от странатадомакин. Авторката цитира свой “високопоставен източник”, който е обяснил, че последна дума по всички тези въпроси има екипът на Шарл Мишел, а, както той казал, “между Мишел и Урсула фон дер Лайен има конкуренция”. “Ясно е, че се опитаха да дадат на нас сметката за конкуренцията между тях”, смята източникът на “Хюриет”.

“От канапето излезе криза на ЕС”, пише в заглавие по същия повод и в. “Акшам”. Това издание също откроява отговорността на екипа на Шарл Мишел за разположението на гостите при срещата в президентския дворец в Анкара. Според вестника криза е възникнала и при реда на настаняване по време на прием за гостите. Екипът на турския протокол пожелал да промени реда при храненето, но шефката на екипа на Мишел твърдо се противопоставила и дори влязла в спор с някои членове на екипа на Фон дер Лайен, разкрива “Акшам”.

“Турция направи правилното”, посочва в публикация днес и в. “Йени бирлик”. Турското издание цитира в. “Либерасион”, според който макар много потребители на социалните медии да са коментирали сцената като показателна за враждебност към жените, всъщност тя отразява “педантично зачитане на европейския протокол”. “Турция няма никаква отговорност. Турция приложи протокола на ЕС”, коментира и бившият френски посланик Жерар Аро.

“ПротоГол”, гласи заглавието на “Таквим” по темата. “Анкара обяви: “ЕС поиска такъв ред на настаняване”, допълва вестникът. “Ние знаем добре да посрещаме гости. Но вие поискахте така. Точка!”, гласял според вестника отговорът на Турция. Изданието визира вчерашния коментар на турския външен министър.

“Има несправедливи обвинения срещу Турция. Протоколите /екипите по протокола, бел.ред./ се срещат и обсъждат настаняването преди всяка визита”, обясни Чавушоглу. “Турция е утвърдена държава, която не посреща гости за първи път”, подчерта още министърът, според когото изискванията на ЕС по протокола са били спазени.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар