Турция вдига петкратно таксите за преминаване през Босфора и Дарданелите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Турция планира да увеличи петкратно таксите за преминаване на търговски кораби през проливите Босфор и Дарданели, пише днес проправителственият в. „Сабах“, като се позовава на източници от турското министерство на транспорта.

Очаква се увеличението да влезе в сила на 7 октомври.„Сабах“ пише, че увеличението на таксите, в частност за фаровете, за медицинско обслужване, евакуация на търговските кораби, е предвидено в Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която регулира режима на преминаване през проливите.


Плащането се изчислява във френски франкове по курс 0,8 долара за франк. От 7 октомври обменният курс ще бъде четири долара за франк. Тази валута вече не се използва, затова Анкара приема плащане в турски лири.

Сега страната печели 40 млн. долара годишно от преминаването на кораби и плавателни съдове през пролива. Според вестника годишният доход на Турция ще се увеличи до 200 млн. долара.

Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. е документ, който възстановява суверенитета на Турция над Босфора и Дарданелите от Черно до Средиземно море. Съгласно член 19 от конвенцията Турция може да затваря проливите за корабите на воюващите страни. Единственото изключение са корабите, които се връщат в пристанището, към което се водят.

Сега това правило се прилага за корабите на Русия и Украйна. Но през август Блумбърг съобщи, че Москва все още транспортира оръжия през Босфора. По-специално се споменаваше за кораб, който превозва военно оборудване от сирийското пристанище Тартус до Новоросийск.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар