Турция е открила записи: Хашоги е измъчван и убит – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Турското разследване на изчезването на известния саудитски журналист Джамал Хашоги е открило записи, направени с неговия часовник “Епъл”, които показват, че той е бил измъчван и убит, пише днес турски вестник, цитиран от агенция Ройтерс.

Информацията в проправителственото издание “Дейли сабах”, която предстои да бъде проверена, бе публикувана, след като делегация от Саудитска Арабия пристигна в Турция за съвместно разследване на изчезването на журналиста, посочва агенцията.

“Моментите, в които Хашоги е разпитван, измъчван и убит, са били записани в паметта на часовника “Епъл”, пише вестникът и посочва, че часовникът е бил синхронизиран с неговия айФон, който е останал у годеницата му след влизането на Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври.

Двама високопоставени турски представители заявиха по-рано пред Ройтерс, че журналистът е носел черен часовник “Епъл”, когато е влязъл в консулството, и че той е бил свързан с мобилния му телефон, останал отвън.

Ройтерс посочва, че все още не е ясно дали данните от часовника на Хашоги може да са се прехвърлили на телефона му навън или как следователите биха могли да извлекат данните без да разполагат с часовника.

Публикацията на “Сабах” не обяснява как турските следователи са се сдобили и с видеозапис на предполагаемото убийство, допълва Асошиейтед прес. Въпреки това информацията в турските медии засилва натиска върху Саудитска Арабия да обясни какво се е случило с журналиста, писал критични статии за саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, отбелязва АП.

Турските власти са получили аудиозапис от айФона на Хашоги и от неговия профил в айКлауд, пише “Сабах”. Вестникът твърди, че саудитски служители са опитали да изтрият записите първо като опитали да отгатнат ПИН-кода на часовника, а след това използвали пръстов отпечатък на Хашоги. Асошиейтед прес отбелязва обаче, че часовниците на “Епъл” нямат функция за отключване с пръстов отпечатък, както телефоните айФон. “Сабах” обаче не пише повече по този въпрос, отбелязва АП.

Часовник на “Епъл” може да прави аудиозапис и да се синхронизира по-късно с айФон чрез Блутут връзка. “Сабах” не обяснява как часовникът се е синхронизирал с телефона на Хашоги и с профила му в айКлауд.

Турски официални лица не са отговорили на въпросите на АП за часовника на журналиста.

Според турските власти 15-членен саудитски “отряд за убийства” е убил Хашоги в консулството. Турските представители твърдят, че разполагат и с видеозапис на убийството, но не обясниха как са го получили. Турция все още не е публикувала доказателства за предполагаемото убийство на журналиста, макар че от камери за наблюдение около консулството се вижда конвой от дипломатически автомобили да напуска консулството към дома на консула около два часа след влизането на журналиста в сградата.

Саудитска Арабия твърди, че няма нищо общо с изчезването на Хашоги, но не е обяснила или представила доказателства за това как журналистът напуска сградата и изчезва в Истанбул, без да бъде забелязан от годеницата му, която го чака отвън.

Саудитски сателитен канал започна да нарича 15-членния екип “туристи”, без да представи никакво доказателство в подкрепа на това. Този подход напомня за начина, по който Русия описа мъжете, заподозрени в нападението с нервнопаралитичния агент “Новичок” на 4 март в Солсбъри, посочва АП.

В четвъртък Турция съобщи, че се е договорила със Саудитска Арабия да сформират съвместна работна група, по инициатива на Рияд, за разследване на случая. Същия ден високопоставен член на саудитската кралска династия, принц Халед ал Файсал, е посетил Турция за разговори.

Саудитският министър на вътрешните работи принц Абдул Азиз бин Сауд определи медийните съобщения за убийство на журналиста като “лъжи” и “безпочвени обвинения” срещу саудитското правителство, което по думите му “спазва международното право и конвенции”.

Саудитската делегация, която пристигна в Турция в четвъртък, има срещи с турския прокурор, разследващ случая, както и с представители министерството на правосъдието, на вътрешните работи, на полицията и на разузнавателната служба.

Във вторник турското външно министерство съобщи, че саудитското консулство в Истанбул ще бъде претърсено в рамките на разследването

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар