Турция изпраща втори астронавт с международен екип учени

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Турция ще изпрати на космическа мисия днес втори свой астронавт – Тува Джихангир Атасевер, който ще извърши седем експеримента в различни научни области, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Това става след успешния полет през януари на Алпер Гезеравджъ до Международната космическа станция. Мисията на Гезеравджъ, част от екип с негови колеги от Испания, Италия и Швеция, продължи осемнадесет дни, в които той имаше за задача да извърши тринадесет научни експеримента, съобщава БТА.

Полетът на екипа на Атасевер ще бъде извършен от космическия център на “Върджин Галактик” в Ню Мексико, САЩ.

“В рамките на полета в космическия кораб ще има екипаж от четирима души и двама пилоти. Научните опити ще извършим в условията на микрогравитация в продължение на три минути, след което ще се върнем на Земята. За това кратко време ще проведем седем експеримента в области, вариращи от човешката физиология до генетиката”, каза Атасевер в интервю за СиЕнЕн-Тюрк преди полета.

По неговите думи за първи път в света ще бъде изследван начинът, по който се повлиява налягането в черепната кутия и съответно отражението му върху гръбначния мозък, от високата гравитация и при преминаване от условия на висока към условия на ниска гравитация.

Предстоящата мисия представлява значителна крачка напред в космическата програма на Турция и показва нарастващите възможности на страната в областта на космическите изследвания и проучвания, отбеляза турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар