Турция иска продължаване на сътрудничеството на

Турция иска продължаване на сътрудничеството на “Боташ” с “Булгаргаз”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Турската страна е изразила готовност да преразгледа споразумението между “Булгартрансгаз” и “Боташ”, съобщиха от енергийното министерство.

Двама ексминистри бичуват договора с

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар – министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, се срещнаха в Истанбул. Повод за срещата, инициирана от българска страна, е решение на Народното събрание от 19 април, с което се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” ЕАД и турската енергийна компания “Боташ”.

Според изводите от доклада на парламента в момента “Булгаргаз” плаща по близо 500 000 долара на ден на “Боташ” за капацитет, но не получава газ от Турция. Тези такси следва да се изплащат през следващите 13 години. Споразумението бе подписано по време на кабинета на Гълъб Донев.

Сега двамата министри са се обединили около това, че България и Турция ще продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Те са възложили на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ”.

Обсъдена е и възможността за увеличаване на свързаността между електропреносната и газопреносната система между двете държави.

Отчетен е и напредъкът, след като българският газопреносен оператор “Булгартрансгаз” ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция “Боташ” подписаха споразумение за междусистемно свързване през януари т.г.

По думите на Малинов документът е от важно значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газов пазар. Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция.

 

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар