Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи съответно – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи съответно 8 968 евро и 9 355 евро. Средните заплати в Европа варират в широки граници, което оказва значително влияние върху решенията за наемане и работа. Северните и западните европейски страни имат най-високи средни нетни заплати, докато източните и южните европейски страни отчитат много по-ниски стойности.

Според икономиста Атанас Кацарчев от КТ “Подкрепа” разликата в доходите на България и средните нива на ЕС е около три пъти. “Все още не догонваме другите страни. Страната ни е на последно място по разходи за труд – 9,3 евро на час. Има много “мъртви” пари във вид на депозити – защо те не се инвестират?”, попита той, предаде NOVA.

От своя страна Щерьо Ножаров от БСК смята, че фактическото индивидуално потребление на българите е 73% от средното. “БВП на човек от населението е 64% от средния в ЕС. Тук конвергенцията е по-бавна. Румънците имат доход около 1500 евро годишно повече от България, което разпределено по месеци е много малка разлика. Средната заплата у нас на годишна база расте с 16% при условие, че в еврозоната ръстът е 3% – тръгваме от по-ниска база и наваксваме. Частните инвестиции пък падат до 17%, а нормалното за ЕС е 23%”, коментира той.

Според него външното търсене на българска продукция е намаляло, а цените на енергийни продукти не са се успокоили. “Същевременно правителството наложи административен натиск за увеличаване на възнагражденията”, допълни Ножаров.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар