Турция планира да извърши сондажи за нефт край бреговете на Сомалия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Турция планира да извърши дълбоководни сондажи за петрол край бреговете на Сомалия през 2025 г., съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар в интервю за турската телевизия НТВ.

Смятаме, че може да има солидни запаси от петрол край бреговете на Сомалия. През 2025 г. искаме да извършим дълбоководни сондажи, каза Байрактар, предаде БТА.

Миналия месец Турция и Сомалия подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на петрола и природния газ. Сделката включва операции по транспортиране, дистрибуция, рафиниране и продажби и услуги на петрол и други продукти от сухопътни и морски проекти

По този начин допълнително се засилва двустранното сътрудничество, след като по-рано тази година страните сключиха споразумение в областта на отбраната. То предвижда Турция да предостави подкрепа за морската сигурност, за да помогне на африканската държава да защити териториалните си води.

Турция е близък съюзник на сомалийското правителство. Тя е построила училища, болници и инфраструктура, а също така е предоставила стипендии на сомалийците да учат в Турция. През 2017 г. откри и най-голямата си задгранична военна база в Могадишу. Турция също така осигурява обучение на сомалийската армия и полиция.

По данни на турското министерство на външните работи през 2018 г. двустранният стокообмен е достигнал 187,3 милиона долара, а през 2019 – 250,85 милиона долара.

Общата стойност на турските инвестиции в Сомалия е достигнала 100 милиона долара, а международното летище в Могадишу и пристанището в Могадишу се управляват от турски компании в Сомалия.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар