Турция спря износа на домати за ЕС, очаква се поскъпването им в България

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Турция спря износа на домати за Европейския съюз след земетресението. Причината – производството им е силно намаляло и поскъпват в страната. Забраната засега е в сила до 14 април.

Турция изнася домати за 54 държави. България е трета в класацията по вноса им от южната ни съседка и на фона на все по-намаляващото родно производство всяка година той се увеличава. По данни на статистиката през миналата година сме внесли общо 88 000 т домати, като близо 56 000 тона от тях идват от Турция. Останалите са от Гърция, Албания и Северна Македония. От браншовата камара “Плодове и зеленчуци” прогнозират, че спреният внос ще доведе до допълнително оскъпяване на доматите у нас.“Цените на дребно ще бъдат в зависимост от това кой каква надценка ще сложи. Но както виждате, всеки прави някакви произволни съчинения – има 100% надценки, 150%. Всичко зависи от това пазарът каква цена ще поеме. Но след като се купуват домати на цена 6-7 лв., значи пазарът го поема. В момента почти няма българско производство, което не е добра атестация и трябва да се замислим за това нашата хранителна сигурност има ли я или я няма”, заяви пред БНТ Цветомир Цеков от Национална браншова камара “Плодове и зеленчуци”.


Тази година ситуацията с домати българско производство е още по-тежка, тъй като повечето оранжерии не засяха, страхувайки се от фалити заради очаквани високи цени на газа. От Комисията по стоковите борси и тържища смятат, че спреният внос ще доведе до дефицит на домати на целия европейски пазар и няма как да не се отрази на цените и у нас.

“Ние ще компенсираме с внос от Албания, Македония и Гърция. Не очаквам да се получат кой знае какви изменения в пазарно отношение, но това ще доведе до задържане на по-високите цени на доматите”, каза Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата.

Проверката по столичните пазари днес показа, че цените на доматите са на нивата от миналата седмица и се продават между 5 и 6,50 за килограм.

На пазарите във Варна доматите са между 4 и 6 лева и според търговците цените им постоянно се покачват.

Първите оранжерийни домати у нас, макар и в ограничени количества, ще излязат в края на март.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар