Турция трупа танкове и оръдия по сирийската граница

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Турция разположи още танкове и оръдия по границата си със Сирия, съобщава БТА. Няколко танка, военни транспортни машини и най-малко 10 артилерийски оръдия бяха разположени в Огузели и Каркамъш в Югоизточна Турция, на границата със Сирия.

Това се осъществява в момент, когато участващите в операция в Северна Сирия турски сили затягат обръча около град Ал Баб – крепост на “Ислямска държава”. Сирийските бунтовници, подкрепяни от турската армия, се опитват да отвоюват града от джихадистите с цената на тежки загуби.

При сражения в сряда бяха убити 16 турски войници. Турската армия обяви днес, че е убила 12 терористи от “Ислямска държава” в същия район. Тези данни не могат да бъдат проверени от независим източник, отбелязва Франс прес.

Турският президент Реджеп Ердоган увери вчера, че офанзивата срещу Ал Баб е почти завършена. Той повтори, че турските сили ще се насочат след това към град Манбидж – на изток, където се намират кюрдските милиции, подкрепяни от Вашингтон в борбата срещу “Ислямска държава”. Град Каркамъш е разположен на около 40 километра от Манбидж.

Подкрепата на САЩ за кюрдските милиции в Сирия – Сили за защита на народа, предизвика гнева на Анкара, която разглежда тези сили като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Турция обяви, че ще откаже до подкрепи офанзива срещу Ракка – крепост на “Ислямска държава” в Сирия, ако в офанзивата участват кюрдските милиции. Този въпрос ще бъде обсъден с администрацията на Доналд Тръмп, след като той встъпи в длъжност през януари, посочи вчера Ердоган.

Турция предприе на 24 август операция “Ефратски щит”, чиято цел бе да прочисти района на границата от бойци на “Ислямска държава” и от сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа.  

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар