Турция ще има самолетоносач, въоръжен с “Байрактари”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Турската компания Baykar съобщи, че нейният боен дрон Bayraktar TB3 е извършил първия си полет. Предвижда се новият “Байрактар” да стане основното оръжие на самолетоносача TCG Anadolu на турския флот.

Вижте с какви дронове ще е въоръжен турския самолетоносач >> >> >>Първият полет на Bayraktar TB3 бил проведен в база в околността на Чорлу. TB3, който се разработва от няколко години и който за първи път излезе от прикритието по-рано през март тази година, е военноморски вариант на доказалия се в битки TB2 на Baykar. 


TB2 се използва във войните в Украйна, Сирия, Либия и Нагорни Карабах. Към днешна дата той е един от най-продаваните бойни дронове в целия свят.


TB3 има размах на крилата от 14 метра и дължина от 8,35 метра. Дронът има максимално тегло при излитане от 1450 килограма и може да носи 280 килограма въоръжение.

Според Baykar това представлява значително увеличение в сравнение с TB2, който може да носи 130 килограма въоръжение.

ТВ3 има 6 пилона за окачане на голям спектър от различни боеприпаси, включително ракети с лазерно насочване, противопехотни бомби и противотанкови ракети. 

Дронът има комуникационни възможности извън обсега на видимост, които ще разширят “кръгозора” на турския самолетоносач. Способността му да носи различни модулни системи също може да го направи идеална комуникационна релейна платформа.

TB3 има обсег от 1000 морски мили и може да остане във въздуха в продължение на 24 часа.

Baykar очаква TB3 да влезе в пълно масово производство през 2024 г. и да бъде готов да служи на борда на Anadolu още от догодина.

Трябва да се отбележи, че Anadolu първоначално не бе предназначен да функционира като “дрононосач”, а по-скоро като лек самолетоносач за стелт самолета F-35. През 2019 г. Турция беше изключена от програмата за F-35 от САЩ в отговор на покупката от Анкара на руски системи за противовъздушна отбрана S-400. Това накара Турция да предприеме иновативната стъпка по създаването на първия в света специализиран самолетоносач за дронове.


Освен работата си по TB3, Baykar също разработва дрон, подобен на изтребител, който също ще намери път към турския “дрононосач”.

Kizilelma, което означава Червена ябълка на турски, завърши първия си полет през декември миналата година, а Baykar има за цел да започне производството на системата през 2024 година. Анкара планира оръжието да постъпи на служба на нейния самолетоносач през 2025 г.

Kizilelma е пригодена за въздушни бойни мисии, които обикновено се изпълняват от пилотирани изтребители. В основата стои един реактивн двигател Ivchenko-Progress, проектиран от Украйна, системата може да се похвали с конфигурация canard-delta и може да има свръхзвукови способности.

Kizilelma трябва да има издръжливост от около пет до шест часа и боен радиус от 500 морски мили.

Kizilelma ще може да се похвали с капацитет на полезен товар от 1500 килограма. Въоръжението ще е съставено от различни турски прецизни боеприпаси въздух-земя и ракети въздух-въздух.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар