Турчин на съд в САЩ заради побоищата при визитата на Ердоган – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прокуратурата в САЩ поиска наказание 19 години лишаване от свобода за турския гражданин Еюп Йълдъръм заради участието му в масовия побой на протестиращи пред посолството на Турция във Вашингтон, предаде “Фокус”, позовавайки се на Догу хабер ажансъ (ДХА). Грозните сцени станаха по време на визитата на турския президент Реджеп Ердоган във Вашингтон през май, а видеозаписите от тях обиколиха САЩ и целия свят, като предизвикаха силно възмущение.

Последва криза в отношенията между Турция и САЩ, в резултат на която посланиците на двете страни бяха привикани да дават обяснения във външните министерства на приемащите държави. Същевременно Камарата на представителите на Конгреса на САЩ единодушно прие резолюция, порицаваща турското правителство, за която гласуваха всичките присъстващи 397 конгресмени.

Обвиненията към турския гражданин Еюп Йълдъръм са за непредизвикано използване на насилие, нападение и предизвикване на нараняване, както и за омраза на етническа основа. Федералният съдия в Ню Джърси Джеймс Б. Кларк първоначално отхвърли искането за освобождаване от ареста под гаранция, а след това и молбата делото да се гледа в Ню Джърси. Решението му е Еюп Йълдъръм да бъде изпратен в затвор във Вашингтон, където е извършено престъплението.

Преди това полицията във Вашингтон издаде заповед за задържане и на замесените в случая охранители на Ердоган – общо 12 лица, плюс две лица, пребиваващи в САЩ. Миналата седмица освен Еюп Йълдъръм в Ню Джърси, във Вирджиния бе задържан и Синан Нарин, който има гражданство на САЩ, посочва още ДХА.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар