Тъмни облаци над Tesla: от паднали продажби, през намалена наполовина печалба, до заплатата на Мъск

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Печалбите на Tesla са намалели с повече от 50% тази година; компанията обяви, че ще придвижи напред пускането на нови модели, след като обяви съкращения на хиляди работни позиции в опит да обърне съдбата си, отбелязва Би Би Си (BBC).

Производителят на електрически превозни средства отчете във вторник печалба от 1,13 милиарда долара за първите три месеца на 2024 г. в сравнение с 2,51 милиарда долара през същото тримесечие на 2023 г.

Tesla, притежавана и управлявана от милиардера Илон Мъск, заяви, че ще съкрати повече от 6000 работни места в своите обекти в Тексас и Калифорния.

Компанията страда от спадащо търсене и конкуренция от по-евтин китайски внос, което доведе до срив на цената на акциите й с 43% през 2024 г., изтъква Би Би Си.

Данните за първото тримесечие на 2024 г. показаха приходи от 21,3 милиарда долара, което е по-малко от прогнозите на анализаторите за малко над 22 милиарда долара.

Но решението на Tesla да изтегли напред пускането на нови модели, предвидено за втората половина на 2025 г., повиши курса на акциите й с близо 12,5% в следпазарната търговия (сделки, след като борсата затвори за деня, което в САЩ се случва в 16:00 часа (от източната часова зона). Обратно, има търговска сесия и преди отварянето на пазара в 9:30 ч., наречена предпазарна търговия – б.р.).

Производителят не разкри подробности за цените на новите модели.

Очаква се Мъск да говори пред инвеститори в конферентен разговор за това, като се предполага, че става дума за  Model 2 (по-евтин автомобил Tesla, за който Ройтерс съобщи, че пускането му е бил отложено).

Компанията вече е в офанзива, опитвайки се да спечели нови клиенти, като намали цените на редица пазари – пред лицето на намаляващите продажби.

Според Tesla ситуацията не е уникална.

“Глобалните продажби на електромобили продължават да са под натиск, тъй като много производители дават приоритет на хибридите”, отбелязва компанията. Китайските модели наводниха пазара и подбиха цените на Tesla, като същевременно осигуряват надеждност.

Илон Мъск произнасе реч относно плана за заселване на Марс

В резултат и сривът в цената на акциите тази година.

Заплатата на Мъск

Би Би Си отделя място и за друг сериозен проблем пред автомобилния производител: продължаващата борба за бонуса на Илон Мъск.

В сряда Tesla поиска от акционерите да гласуват по предложение за приемане на компенсационния пакет на Мъск – веднъж той беше оценен на 56 милиарда долара, който беше отхвърлен от съдия от Делауеър. Съдията установи, че директорите на Tesla са нарушили доверителното си задължение към фирмата, като са възнаградили Мъск. Поради спада в стойността на акциите на Tesla, компенсационният пакет сега се оценява на около 10 милиарда долара по-малко – но все пак е по-голям от БВП на много страни. Освен това Tesla поиска нейните акционери да се съгласят фирмата да бъде преместена от Делауеър в Тексас – за което Мъск призова, след като съдията зачеркна възнаграждението му.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар