Търговската улица на древна Августа Траяна оживява за два дни в Стара Загора

Търговската улица на древна Августа Траяна оживява за два дни в Стара Загора

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Търговската улица на древна Августа Траяна оживява днес и утре по време на първия фестивал на Античността и Средновековието “От Августа Траяна до Боруй”, който се провежда в Стара Загора.

“Много съм щастлив, че античната улица, която води от западната порта на града на древната Августа Траяна, отново оживява. Градът ни е наследник на една богата култура през Античността и Средновековието. Надявам се, че старозагорци и гостите ще се докоснат до бита, културата, изкуството и това как са живели древните обитатели по нашите земи”, каза по време на официалното откриване директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев. Той припомни, че “Стара Загора е била вторият по значение град в провинция Тракия след Филипопол и е важен център през Средновековието”.

Вижте снимки от събитието >>

“Това е първият подобен фестивал, надяваме се да го превърнем в традиция и да привлича много гости в нашия прекрасен град”, каза заместник-кметът Милена Желева. “Ще станем свидетели как през Античността и Средновековието хората са живеели, какво е било обичайно за тях, какви са били привичките им, как са се обличали, какво са работили и как са се хранили. Убедена съм, че днес на всички наши гости ще бъде интересно да научат много нови неща”, посочи още тя.

Сред участниците беше учителят по история и география в Нова Загора Пламен Леонов, представил тракийски цар. “По принцип тракийските царе са носили вместо корона златни венци. В България има намерени няколко такива- в Ямбол и до Пловдив”, каза пред БТА той. И припомни, че “най-интересен е този венец, намерен този до Ямбол, с жълъди и листа от дъб”. “Тракийските царе не са имали постоянна столица, тя е била там, където е пребивавал в момента царят. Основно това е бил древният град Севтополис, намиращ се до днешния град Казанлък, в Кабиле и във Филипополис”.

По време на фестивала посетителите имат възможността да се пренесат в Античността и Средновековието чрез исторически реконструкции.

Събитието започна с дефиле на участниците, което премина по бул. “Цар Симеон Велики”, през парк “Пети октомври”, за да стигне до античната улица. Зрителите се насладиха и на модно ревю на антично и средновековно облекло, имаха възможността да дегустират медовина, да опитат средновековна кухня, да стрелят с лък, да видят как са се провеждали гладиаторските битки и са се секли монети.

“Ще представим римски процес. Това ще бъде епизод, чийто отражение можем да видим до ден днешен. Сюжет от римското частно право, частно правен спор, свързан с опит за измама. Ще представим как длъжник се отървава от имуществото си, за да не може да му бъде взето в качеството му на залог на заем”, разказа пред БТА Димитър Атанасов, историк от Българска академия на науките. Той припомни, че римското право е в основата и на съвременната правна наука.

Зрителите могат да се насладят на кратка сценка от римски театър.

Първият фестивален ден ще завърши с концерти на музикалните формации “Ксана” и “Летящи номади”.

Акцент в програмата на втория фестивален ден ще бъде беседата “Бронирането на воина”, към която ще се проведат демонстрации на антично и средновековно въоръжение.

Входът е свободен. Специално участие в програмата имат още Сдружение Mos Maiorum Ulpiae Serdicae, Сдружение за исторически възстановки “Чигот” – Варна и Свободни реконструктори от България.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар