Търговските вериги у нас пускат свинско от Франция и Германия

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Големи търговски вериги у нас минават на вносно свинско, показа проверка на TrafficNews.

В хипермаркети, които до скоро предлагаха месо родно производство под собствена марка, вече са заложили на пържоли от Франция.  В момента то се предлага предимно на промоция.

Причината е епидемията от африканска чума по свинете /АЧС/ у нас, която вече порази пет индустриални свинекомплекса.

След русенските Николово /17 000 прасета/, Бръшлен /40 000/ и Голямо Враново /30 000/, заразата се прехвърли в силистренско – в ситовското село Попина /17 000/ и Ветрен /8253/. За положителни проби за АЧС в последната свинеферма от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ обявиха късно в петък.

Отрицателни засега са единствено пробите от четвъртия свинекомплекс в русенското село Юделник.

„Месото за прясна консумация в магазините е предимно от българските свинеферми. Производителите на колбаси обаче отдавна разчитат основно на внос”, каза Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите у нас.  По думите му, още преди епидемията да навлезе у нас, над 70% от свинското е било от внос от ЕС, предимно от Германия и Франция.

Явно, че след като 105 000 свине от индустриалните ферми са нарочени за евтаназиране, както и още десетки хиляди от малките стопанства и задния двор на къщите, то вносът ще се увеличи.

Проблемът обаче е, че и цените в Европа скачат нагоре. Причината е огромното търсене, тъй като заради АЧС в Китай, пазарът на ЕС е станал основен и за търговците от Азия. Експортът на Изток се е увеличил с 62% спрямо същия период на миналата година.

Освен за Китай, увеличение на износа има и за Япония /18%/, Австралия /40 на сто/ и Южна Корея /15%/.

От началото на годината цените на свинското в Германия е скочило с 40%, според родни месопреработватели. Във Франция и Испания ръстът е с 30%, като се очаква да се увеличава.

Всичко това неминуемо ще се отрази и на цените  и у нас. Вече има едно поскъпване заради скока в Европа, ситуацията с АЧС ще доведе до ново вдигане на цените, прогнозира Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите пред БТВ.

В същото време търговците няма да посмеят да вдигат много цените, защото има спад в потреблението.  „Има лек отлив от 5% в консумацията на свинско”, каза още Вътев.

Той е категоричен, че до дефицит на месо едва ли ще се стигне, но загубите за целия отрасъл ще са за милиарди левове.

Според председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов, вдигането на цените у нас е спекулативно заради постоянното говорене за АЧС. „Месото поскъпна с 80 ст. – от 7,75-7,80 лева, стигнахме до 8,30 лв., което е абсолютно спекулативна цена. Но на световния пазар цената пада. На чикагската борса поевтинявенето е от 1,90 на 165 долара.

Това е изцяло вредна спекула, изцяло е вследствие на създадените страхови настроения в обществото, в следствие на многото говорене покрай заболяването”, категоричен е  Иванов. По думите му, има свръхпредлагане, пазарът е свръхконкурентен и няма фактори, които да подтикват към по-висока цена.

„И най-лошото да стане, не очаквайте драматични изменения на цената, защото ние сме част много по-голям пазар, много добре уреголиран, свърхконкурентно натоварен и с много добро предлагане на свинско месо, каза още председателят на ДКСБТ.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар