Търговският оборот между Китай и Русия се е увеличил с 27,7%

Търговският оборот между Китай и Русия се е увеличил с 27,7%

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Търговският оборот между Русия и Китай на годишна база за периода януари-октомври се е увеличил с 27,7% до 196,48 млрд. щатски долара. Това съобщи на 7 ноември Генералната митническа администрация на Китайската народна република.Според публикуваните данни износът от Китай за Русия през последните 10 месеца се е увеличил с 52,2% до около 90,08 млрд. долара. Вносът на руски стоки се е увеличил с 12,4% до 106,4 млрд. долара. В резултат на това излишъкът на Русия за отчетния период се оказва 16,32 млрд. долара, което е по-малко в сравнение със същия период на 2022 г. с около 53%.


Отбелязва се, че само през октомври обемът на руско-китайската търговия е достигнал 19,79 млрд. долара, което е с 9% по-малко в сравнение със септември. Вносът от Русия на месечна база е намалял с 3,7% до 11,1 млрд. долара, а износът от Китай – с 10,2% до 8,69 млрд. долара.

Нефтът съставлява по-голямата част от стойността на всички стоки, внасяни от Русия в Китай. Други основни вносни стоки са мед и медна руда, дървен материал, горива и морски дарове. От своя страна китайската страна изнася за Русия широка гама продукти, повечето от които се състоят от смартфони, промишлено и специализирано оборудване, както и играчки, обувки, превозни средства, климатици и компютри. Освен това Китай доставя на Русия германий, който е важна стратегическа суровина.

На 25 октомври, руският министър-председател Михаил Мишустин заяви на разговори с премиера на Държавния съвет на Китай Ли Цян, че търговският оборот между Русия и Китай за първите девет месеца на 2023 г. се е увеличил с 27% до 16 трилиона рубли (173,19 млрд. долара). Той добави, че над 90% от разплащанията между страните се извършват в национални валути.

На 16 октомври, руският президент Владимир Путин заяви, че има всички основания да се смята, че до края на 2023 г. търговският оборот с Китай ще достигне 200 млрд. долара.

През септември китайският министър на външните работи Ван И заяви, че китайското ръководство възнамерява да продължи и разшири взаимодействието с Руската федерация, укрепвайки позициите на двете страни на международната арена.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар