Тържествена заря в Копривщица за 146 години от Априлското въстание (видео)

Тържествена заря в Копривщица за 146 години от Априлското въстание (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Копривщица отбелязват 146 години от Априлското въстание с тържествената заря-проверка. Преди зарята беше направена възстановка на „Първата пушка“, в която участваха над 200 души. В Тържествата участва и държавният глава Румен Радев.

Копривщенци и тази година спазиха традицията и с отдаденост се прекланят пред подвига на революционерите, направили първите крачки към Свободата на България. Кулминацията на честванията са в неделя, но градът вече е изпълнен с гости от цялата страна.Президентът Румен Радев каза, че Копривщица знае, че единствено с изправен гръб човек вижда ясно и върви напред.


„Копривщица знае, че високо вдигнатата глава струва скъпо. Но и че единствено с изправен гръб човек вижда ясно, върви достойно напред и може да напише кърваво писмо, което да отвори вратата към възкръсването на България“, каза в словото си държавният глава.

„Окрилен от своя културен и духовен възход, градът дари на България огнените водачи на Априлската епопея Тодор Каблешков и Георги Бенковски. Тяхната дързост заби ръждивия български нож в сърцето на прогнилата Османска империя и показа на света, че българите отхвърлят робството и зората на българската свобода изгрява“, добави президентът.

„След Априлското въстание ни остават паметници и костници. Въстание на осъзнатата саможертва в името на свободата, на лудите глави, превърнали се в непреходното вдъхновение на нова България.
Те оставиха след себе си онази кървава диря, без която нямаше да можем да изкачим съдбоносната историческа висина, водеща към заветния Шипченски връх. Оттогава ни дели век и половина, няколко войни, възходи и катастрофи, несбъднати идеали. Но примерът за нас поколенията остава в сърцата на хората, на децата на Копривщица. Защото непреходния и неуморим съд на времето показва, че това са нашите светли апостоли, на които времето отреди величие и слава“, каза още Радев.

По думите му нито едно поколение българи след това не се отрече от тези мъченици на свободата.

„Най-точна е оценката на Захари Стоянов, който пише: „Тия и никой друг(и) умиха лицето на България и защитиха нашата опозорена слава; тия направиха да пригърми името българин по четиритех края на света…“ Нека никога не забравяме тези силни и неподправени думи. Защото патриотизмът на априлци – саможертвен и просветен – е еталон за всяка епоха. Особено днес. Вечна памет на героите от април 1876-а година. Да живее България!“, завърши Радев.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар