Тържествена заря-проверка по случай Деня на независимостта (ВИДЕО) – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Както всяка година България сведе глава в знак на поклон и почит към първостроителите на съвременна България, които ни завещаха един пример за единство, пример за това как се печели национална кауза в най-тежките и най-преломни съдбини на България.

Тържествена заря-проверка във Велико Търново започнаха в църквата “Св. 40 мъченици”, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи прочита манифеста. Този държавнически акт беше пресъздаден отново чрез възстановка.“С благословението на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септември 1885 година България за независимо Българско царство. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”.


В крепостта Царевец с военен ритуал беше издигнат българският трибагреник. В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов призова държавниците ни да работят и да се борят за националните каузи с приемственост.

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова подчерта, че когато народ и държава ще бъдем силни, ако сме обединени.

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова политиците да не се движат в действията си от тясно партийни интереси: “Предизвикателствата пред България не са едно и две. Имаме си достатъчно вътрешни проблеми. Тук сме в Европа на една крачка от една безпардонна война, която никой не може да обясни в 21-и век. Ето за това трябва да мислим, а не да поругаваме основния ни закон”.

Много граждани се включиха в празника. Ето какво казаха те пред БНР.

“Един от най-добрите и най-велики дни за България, защото България получава пълна независимост и може да бъде с всички държави наравно в Европа и света”.

“Това е нещо, с което можем само да се гордеем, че сме българи”.

“Във всички случаи независимостта означава свобода и това, което са завещали дедите ни, се мъчим в съвремието да го възприемаме по същия начин. До колко успяваме, е отделен въпрос”.

Кулминацията на честванията започна тази вечер от 19.30 часа с тържествената проверка заря на площад “Цар Асен Първи”, а в нея се включии председателят на парламента Росен Желязков.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар