Търсещите газ в „Хан Аспарух“ започват дейности и в съседния блок – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

20% от правата за търсене и проучване на нефт и природен газ в “Блок 1-14 Кубрат” ще бъдат прехвърлени от “Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.” на “Репсол България Хан Кубрат С.А.”. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание. Компанията “Репсол” вече работи в съседния блок “Хан Аспарух”, където е партньор на “Тотал” и ОМВ.

През октомври 2015 г. Министерският съвет даде разрешение на “Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В.”, да извърши търсене и проучване на нефт и природен газ в площ “Блок 1-14 Силистар”, разположена в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Договорът за търсене и проучване е подписан на 23.02.2016 г.

През април 2017 г. Министерският съвет даде съгласие правата и задълженията по предоставеното разрешение до бъдат прехвърлени изцяло от “Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В.” на “Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.”. Тогава е променено и наименованието на проучвателната площ – “Блок 1-14 Хан Кубрат”. През декември 2018 г. Министерският съвет даде разрешение за прехвърляне на 30 на сто от правата и задълженията по предоставеното разрешение от “Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.” на “Уудсайд Енерджи (България) Лимитид”. Възможността за прехвърляне на правата и задълженията по предоставено разрешение за търсене и проучване, е регламентирана в Закона за подземните богатства.

С днешното си решение Министерският съвет упълномощи министъра на енергетиката да сключи допълнително споразумение към договора за търсене и проучване на нефт и природен газ с “Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.”, “Уудсайд Енерджи (България) Лимитид” и “Репсол България Хан Кубрат С.А.”. Разходите по прехвърлянето на правата и задълженията са за сметка на “Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар