Тя e считана за основен фаворит. Въпроси и отговори с кандидатът за генерален секретар на ООН Ирина Бокова

#BokovaForUN, България, Главните новини, Ексклузивно, Интервюта, Общество, ООН, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

The chief of the U.N.'s education and culture agency, Irina Bokova of Bulgaria, speaks to reporters after her meeting with Lebanese Prime Minister Tammam Salam, in Beirut, Lebanon, Friday, May 15, 2015. Bokova is in Lebanon to meet with Lebanese senior officials and students, and pledge UNESCO’s support to the country’s efforts to respond to the regional crisis and foster cultural diversity. (AP Photo/Hussein Malla)

ООН ще избере новия си генерален секретар през тази есен. Журналистът по международна политика на сп. „Tайм“ Йън Бремер разговаря с Ирина Бокова, бивш външен министър на България и генерален директор на ЮНЕСКО за това как тя би променила ООН.

Какво е най-важното нещо, което генералният секретар на ООН може да направи, за да превърне ООН в по-ефективна институция?

Следващият генерален секретар трябва да насочи отново фокуса на работата на ООН към нейните основни задачи: поддържането на мира и сигурността, окуражаването на устойчивото развитие, защитата на човешките права и насърчаването на толерантността. За да се постигне това, организацията трябва да стане много по-ефикасна, отговорна и прозрачна.

Хартата на Организацията на обединените нации предоставя на генералния секретар широки правомощия да инициира необходимите реформи и да управлява системата в правилната посока. Убедена съм, че ООН може да направи повече с по-малко и моят опит доказва, че подобна цел е напълно реалистична и постижима.

Кой аспект от работата на ООН смятате, че има най-голяма нужда от реформа?

Превенцията на конфликтите и изграждането на мира трябва да се превърнат в основна дейност на системата на ООН и да бъдат в центъра на вниманието на бъдещия генерален секретар. Ние трябва да предвидим потенциалните конфликти и да работим за предотвратяване на причините, а не само да отстраняваме резултатите. Ефективното поддържане на мира и изграждането на мир трябва да обхване много по-широк спектър от дейности: като започнем от ранно предупреждение и посредничество, намаляване на рисковете и бърза реакция на хуманитарни кризи, природни бедствия и разрушаване на културното наследство, до образование и насърчаване на диалога. Ние трябва да се стремим да създадем общества, които са устойчиви и приобщаващи, което е и целта на Програмата 2030.

Вие призовавате за “нов многостранен подход“, основан на споделени ценности и норми. Но дори и в рамките на Съвета за сигурност има съществени различия, както и разнородни политически, икономически и културни ценности и норми. Какво може да направи генералният секретар, за да насърчи постигането на нов консенсус в рамките на Съвета за сигурност?

Естествено, аз вярвам, че народите по света, включително и членовете на Съвета за сигурност, трябва да имат понякога различни политически интереси и икономически приоритети. Намирането на общ знаменател между тях, чрез дипломация и преговори, е именно причината за създаването на Обединените нации първо място. Това съвсем не е лесна задача, но ние знаем, че е постижимо. COP21 и Програмата 2030 са последните примери за общи усилия в името на общото благо. И двете са голяма победа на ООН и няма да пестя усилия, за да направя системата на ООН по-ефективна в подкрепата на правителствата за тяхното осъществяване.

Що се отнася до културното многообразие и наследство, самите те са сред най-големите ценности на човечеството – ценности, които ние в ЮНЕСКО защитаваме и насърчаваме. Разнообразието сред членовете на ЮНЕСКО винаги е било актив, който ние трябва да мобилизираме за общо становище и да привлечем подкрепата на страните, за да се опазва световното културно наследство, да се насърчава образованието на момичетата, гарантирането на свободата на медиите и свободата на словото, както и да се борим с религиозна нетърпимост, омраза и антисемитизъм.

Вие пледирате за “мир, диалог, превенция на конфликти, насилие и екстремизъм чрез образование, опазване на наследството, поддържането на човешките права и равенството между половете”. Но голяма част от насилието в света се подхранва от различията по произход, пол и права. Как може ООН да помогне за разрешаване на този проблем?

Това наистина е предизвикателството, пред която сме изправени днес. Населението на света се разраства бързо, миграцията движи милиони хора зад граница, технологиите и глобализацията са направили света още по-малък. Общностите трябва да се научат да живеят заедно, както никое друго поколение преди тях. Сблъскваме се с “другостта”, не някъде далеч, а на прага ни. Силно вярвам, че разделението в днешно време е между тези, които вярват в “съжителството” и тези, които го отричат.

Изолацията, невежеството, нетолерантността и страхът генерират религиозен фундаментализъм и популизъм, водят до конфликти и насилие и подхранват почвата за тероризма. Съчетанието с политическа корупция, икономическо неравенство и социалното изключване, го превръща в експлозивна смес, срещу която ООН трябва да се изправи незабавно.

Няма мигновени вълшебни рецепти: образование, включително образование за глобалното гражданство, културна грамотност, осведоменост на “другите”, познаването на техните култури, ангажирането на общностите на ранен етап, насърчаване на диалога – това са начините да се научим да живеем заедно в един разнообразен и по-толерантен свят.

Най-често цитираната фраза от Конституцията на ЮНЕСКОпосочва, че “тъй като войните започват в умовете на хората, то в умовете на хората трябва да бъдат изградени защитните сили на мира”. Това е истина, която аз споделям напълно.

Няма институция, която може да направи всичко за всички хора. Кои неща смятате, че ООН не трябва да се опитва да прави?

ООН съществува, за да насърчава мира и сигурността, да окуражава устойчивото развитие и защитата на човешките права за всички. Това е универсална рамка, в която всички общества трябва да са свободни да следват своите цели, в съответствие с тяхната културна идентичност и убеждения.

ООН трябва да бъде готова, когато е необходимо, за да защитава решително своите принципи с всички инструменти, предоставени от Устава на ООН и в същото време – да зачита многообразието на своите членове и да поощрява диалога, като средство за насърчаване на сътрудничеството и предотвратяване на конфликти.

По какъв начин ще „предефинирате и съживите мирните операции“?

Както споменах по-рано, ефективното опазване на мира трябва да се стреми към предотвратяване на конфликтите, а не да реагира на последиците от тях. Това изисква много по-далновидна система в ООН, с по-добра координация на широкия спектър от политически, икономически и хуманитарни инструменти, с които разполага. Ролята на генералния секретар е от решаващо значение за съсредоточаването на усилията на системата на ООН и активното ангажиране на държавите-членки и на Съвета за сигурност, по-специално, когато се изискват такива операции – в планирането, координирането и контрола на резултатите от такива мисии. Насърчаването на политическите процеси и развитието е най-добрата инвестиция за поддържането на мира.

Генералният секретар също така трябва да възстанови напълно доверието на обществата в мироопазващите операции на ООН и в мироопазващите си сили, чрез строга и ефективна политика за нулева толерантност за неадекватно поведение или злоупотреба с власт. Резолюция 1325 г. за ролята на жените за мир и сигурност трябва да бъде приета сериозно и да се осъществи, заедно с преглед на операциите по поддържане на мира. И накрая, но не и по важност – това (поддържането на мира) e едно от най-големите предизвикателства в днешно време, където ще съсредоточа голяма част от усилията си за укрепване на върховенството на закона и насърчаване на мирните и приобщаващи общества.

Източник: Сп. “Тайм”

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар