Т-клетките – с висока ефективност в борбата срещу Омикрон – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Т-клетките - с висока ефективност в борбата срещу Омикрон

Стоп кадър, НОВА

Втората защитна линия на имунната система – Т-клетките, показва висока ефективност при разпознаването и противодействието на варианта Омикрон на коронавируса, като в повечето случаи възпрепятства достигането до критична фаза на Covid-19. Това показват резултатите от лабораторни изследвания в Южна Африка, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Мутациите, които има Омикрон, му помагат да избегне антителата, които са първата защитна линия срещу заразяване. Предполагаше се, че други елементи на имунната система все още ще възпират този вариант, но досега нямаше доказателства

При лабораторните изследвания учените от Република Южна Африка подложили копия на вируса на въздействието на Т-клетки, взети от доброволци, ваксинирани с „Пфайзер/Бионтех“ и „Джонсън и Джонсън“, както и от неваксинирани, но преболедували по-ранни варианти на коронавируса.

Повечето Т-клетки, предизвикани от ваксинация или преболедуване, отговорили чрез кръстосано реагиращо разпознаване на Омикрон, посочват учените в публикация в medRxiv. И заключават, че добре запазен имунитет от Т-клетките вероятно допринася за предотвратяване на тежко заболяване от Covid-19.

Този извод съвпада с ранните предположения на лекари в РЮА, че повечето заразени с Омикрон не заболяват тежко.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар