Увеличение на заплатите на министрите и депутатите ще има заяви Горанов и добави: Такъв е законът

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На фона на извънредното положение МС и НС няма да отлагат скока на доходите си, който е предвиден за 1 април. Припомняме, че от началото на следващия месец министри и депутати ще се радват на повишение заради отчетения от НСИ ръст на средната заплата  у нас. Според изчисления на инснтитута средният доход на българина за пръв път надмина 1300 лв. към края декември 2019 г.

Увеличението на депутатските и министерски заплати беше потвърдено и от министерството на Финансите, откъдето лично Владислав Горанов заяви, че той нямал право да не вдигне заплатите, защото такъв бил закона.

Над 88% обаче са под тази “среда”, а след рецесията, която неминуемо ще донесе коронавирусът доходите явно ще станат по-малки. Напомняме, че НСИ си призна за допуснати грешки при изчисляването на БВП и нивата на икономически ръст за м.г. в доклада си пратен до Евростат, на който пък документ се крепи цялата статистика.

Така, въз основа на посочения от НСИ среден доход от 1300 лв., всеки депутат също ще взема това възнаграждение, умножено по 3 пъти или до 4248 лв, но и това далеч не е всичко. Към тази основа трябва да се добавят и 2/3 безотчетни бонуси върху заплатите. Участието в някоя  от комисиите в НС носи плюс 15%, а най-често депутатите са в 2 парламентарни комисии. Има разбира се и по 1% върху основната заплата за всяка една прослужена година.

Така депутатските възнаграждения отиват на близо 9 600 лв. Междувременно стана ясно, че депутатите от ГЕРБ са взели решение за даряването на 1000 лв. от месечните им заплати за борба с коронавируса. Защо се налагат дарения при над 4 млрд.лв. за здравеопазване за т. год. не става ясно. В Сърбия депутатите направо се отказаха от заплати.

Основната министерска  заплата пък се вдигна до 5 522 лв. Повишението важи също и за членовете на всякакви държавни органи, като например нищо не правещия СЕМ. Нагоре отиват и заплатите и на премиера, и на вицепремиерите, двама от които са „без портфейл”, т.е. не управляват пряко никого освен себе си, своите секретарки, ПР и шофьори.  Министър-председателят взема възнаграждение, което е с 55% над депутатското. Прибавя се и по 1, 6% от тази сума всяка година стаж. И заплатата отива към 9 000 лв.

източник: manimanibg.blogspot.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар