Уволненият заради побой над протестиращи Ивайло Иванов оглави Столичния инспекторат

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, уволнен от служебното правителство заради насилието над протестиращи, е назначен за директор на Столичния инспекторат. Това е станало в понеделник, потвърдиха пред Mediapool от самия инспекторат, след като новината първо се появи неофициално във фейсбук.

Иванов бе освободен от служебния министър Бойко Рашков заради полицейско насилие на протестите през лятото на 2020 г.

Решението на столичния кмет Фандъкова да го вземе за шеф на инспектората идва месец след новите шокиращи разкрития, направени от временната парламентарна комисия, за бруталните побои над протестиращи.

Назначен днес без съобщение за медиите

Ивайло Иванов официално е вписан и в сайта на Столичен инспекторат в рубриката „Контакти“ с уточнението, че заема поста директор, показа проверката на Mediapool. На въпрос защо това не е официално обявено със съобщение до медиите, от инспектората отговориха, че такова съобщение не е изпращано и за назначаването на предшественика му.

На 5 юли т.г. почина дългогодишният ръководител на Столичния инспекторат Веска Георгиева. От тогава до днес длъжността временно заемаше неин заместник.

Уволнение заради полицейско насилие на протестите

Ивайло Иванов бе сред първите освободени от МВР през месец май, когато встъпи в длъжност служебното правителство. В мотивите, посочени от Министерския съвет, се казва:

„Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи – главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, като и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото.“

„Като висша професионална длъжност в МВР главният секретар е длъжен да планира, организира и контролира основните дейности в Министерството на вътрешните работи и да отговаря за изпълнението им. Той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли 2020 г. и продължили до края на 2020 г. протести срещу разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото.“

Министерският съвет посочва в мотивите за решението си, че при неутрализиране на протеста служителите на МВР са допуснали грешки от организационен и тактически порядък. Въпреки твърденията на главен комисар Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в столицата напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци, се казва още в мотивите. Отбелязва се, че са пострадали в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, и журналисти.

Ивайло Иванов беше назначен за главен секретар на МВР през декември 2018 година. Преди това ръководеше столичната полиция. От 1999 г. е заемал ръководни длъжности в структурата на МВР, сред които полицейски командир и началник група в СДВР, директор на регионална дирекция Гранична полиция – Драгоман и др.

За какво ще отговаря Иванов в Столична община?

Столичният инспекторат е звено на общинска бюджетна издръжка при Столична община. Неговата задача е да осигурява и подпомага изпълнението на контролните функции на кмета на Столична община, на чието пряко подчинение е.

Реално, инспекторатът осъществява контрол по спазването от страна на всички фирми и физически лица на територията на Столична община на нормативните актове на Столичен общински съвет, на законите и подзаконовите нормативни актове, както и на договори, по които страна е Столичната община, когато такива функции са му възложени от кмета на Столична община или от Столичен общински съвет и др.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар