Уволниха доцента, който възропта срещу агитация на Борисов в УНСС

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Доц. Мартин Осиковски, който протестира срещу предизборна изява на премиера Бойко Борисов в УНСС на 2 април, е бил уволнен вчера от университета. В момента се надига огромно обществено възмущение от действията на ръководството на вуза. След изявите на Борисов в университета Осиковски напусна заеманите ръководни постове, но остана преподавател. Възмущението си той изрази и в социалните мрежи.

От петиция, която студенти и хора от колектива на университета организират в момента, става ясно, че той е бил уволнен дисциплинарно. Мотивите – „злоупотреба с доверието на работодателя“ и „уронване на доброто име на предприятието“ съгласно Кодекса на труда. Нарушен е бил и правилника на университета, който изисква лоялност от служителите.

„Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. Позицията изразява лоялност към университета по смисъла на духа на неговия правилник, на закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател. Настояваме за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение на доц. Мартин Осиковски. Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение. Смятаме, че това е изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България“, се казва в петицията.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар